Rusija oživljava brend Moskvich

Rusija oživljava brend Moskvich

MOSKVA – Posle dvije decenije pauze, Rusija je u srijedu pokrenula proizvodnju marke automobila Moskvič u fabrici u blizini Moskve koju je ustupio francuski proizvođač automobila Reno, sa novim, modernim kineskim dizajnom koji jedva da podseća na sovjetski.

Dok je poslednji Moskvič („Moskovljanin“) bio osnovni limuzina sa tri kutije ili pješački hečbek, Moskvič 3 je mišićav crossover hečbek na benzinski pogon sa aluminijumskim felnama, LED prorezanim farovima i velikim centralnim ekranom osetljivim na dodir, prenosi Rojters.

U stvari, slike automobila pokazuju da izgleda identično Sehol Ks4 kompaktnom krosoveru koji proizvodi kineski JAC, takođe poznat kao JAC JS4. Izvori su rekli Rojtersu da su JAC-ov dizajn, inženjering i platforma korišćeni za proizvodnju brenda, a delovi se isporučuju iz Kine.

Reno je u maju prodao svoj većinski udeo u proizvođaču automobila Avtovaz ruskoj državi za samo jednu rublju, ali sa šestogodišnjom opcijom da ga otkupi. Prodao je svoju fabriku, sada preimenovanu u Moskovsku fabriku automobila Moskvič, za još jednu rublju.

Sa samo 600 vozila predviđenih za proizvodnju ove godine, malo je vjerovatno da će novi automobil promijeniti sumorne izglede za širu industriju, čija bi godišnja prodaja mogla završiti godinu ispod milion po prvi put u modernoj istoriji Rusije.

Vladin krajnji cilj da proizvodi 100.000 vozila Moskvich godišnje, od kojih će neka biti električni, daleko je ispod industrijskog prosijeka za fabriku automobila od 200.000-300.000. Tesla proizvodi 22.000 automobila nedeljno u svojoj fabrici u Šangaju.

„Prvi automobili Moskvič će sići ​​sa proizvodne trake u decembru 2022. godine“, navodi se u saopštenju proizvođača kamiona Kamaz, tehnološkog partnera fabrike.

Zapadne sankcije zbog vojne kampanje Moskve u Ukrajini ozbiljno su otežale pristup komponentama strane proizvodnje, dok su mnogi strani proizvođači automobila otišli. Kamaz i vlada uspostavili su nove lance snabdevanja, ali ne otkrivaju detalje.

„Zadatak za blisku budućnost je da se do kraja 2023. godine uspostave procesi montaže malih čvorova uz učešće lokalnih dobavljača“, rekao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da će pokretanje proizvodnje u punom obimu obezbijediti posao za još oko 40.000 ljudi. Automobil kreće u prodaju u Rusiji sledećeg mijeseca, dodaje se.