Prva pošiljka tečnog gasa iz SAD stigla u Nemačku

Prva pošiljka tečnog gasa iz SAD stigla u Nemačku

Na novootvorenom terminalu za prijem tečnog gasa 3. januara u Njemačku je isporučena prva pošiljka iz Sjedinjenih Država, piše DV.

Tanker Maria Energy pristao je na terminalu u Vilhelmshavenu, saopštio je njemački energetski koncern Uniper.

Sada će tečni gas biti prebačen u Hoegh Esperanza, gde će biti pretvoren u gasoviti oblik, nakon čega će biti upumpan u njemačku gasovodnu mrežu.

Plutajući terminal u Vilhelmshafenu otvoren je sa nizom sličnih objekata u decembru. Njemačka je do sada bila jedina velika država u Evropskoj uniji koja na svojoj teritoriji nije imala infrastrukturu za prijem tečnog gasa.

Na pozadini rata Rusije protiv Ukrajine i prestanka isporuke prirodnog gasa iz Ruske Federacije, njemačka vlada forsira stvaranje infrastrukture za uvoz LNG. U pripremi su za otvaranje još četiri plutajuća terminala. Istovremeno, u Lublinu je pokrenut još jedan privatni projekat.

Pored SAD, Nemačka će uvoziti LNG iz zemalja sjeverne i zapadne Afrike, kao i sa Bliskog istoka.

Krajem decembra u Finsku je stigao brod Ekemplar za regasifikaciju tečnog prirodnog gasa – dizajniran je da smanji zavisnost Finske od snabdevanja gasom iz Rusije.

Estonija iznajmljuje terminal zajedno sa Finskom, ali je njena vlada ranije odbila da kupi udio u kompaniji koja upravlja terminalom i odlučila da iskoristi 30 miliona evra namjenjenih za kupovinu dodatnih rezervi gasa.