Njemačka odbija zahtjev za reparacije Grčke

Njemačka odbija zahtjev za reparacije Grčke

Njemački kancelar Olaf Šolc odbacio je molbu Grčke da Berlin isporuči stotine milijardi evra reparacije za nacističku okupaciju zemlje tokom Drugog svijetskog rata, proglašavajući to pitanje „pravno i politički zatvorenim“ u komentaru lokalnim medijima u četvrtak. .

Grčki premijer Kirijakos Micotakis se, međutim, nije složio, insistirajući tokom sastanka između njih dvojice da to pitanje „još nije rešeno“. Grčko ministarstvo finansija veruje da Nemačka duguje najmanje 269 milijardi evra – od čega deo predstavlja otplatu zajma koji je Grčka bila prinuđena da odobri Njemačkoj Rajhsbanci dok je bila pod okupacijom 1942.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias otkrio je ranije ovog meseca da pitanje reparacija „ostaje otvoreno“ i za vladu i za grčko društvo, nazivajući to „stvarom principa“.

Grčki zvaničnici su se sastajali sa srpskim i turskim kolegama kako bi izradili predlog, koji će biti predstavljen Savetu Evrope, o ratnim reparacijama za istočnoevropske zemlje koje do sada nisu mogle da obezbede ono što veruju da je njihova dužna kompenzacija za nemački rat zločini.

Grčka je pokušavala da obezbedi otplatu prinudnog zajma od 1945. godine, da bi je Nemačka svaki put odbila. Berlin je ponudio nekoliko argumenata da objasni zašto ne treba da otplaćuje zajam, od tvrdnji da je otplata već bila rešena u prethodnom sporazumu do navoda da se prethodni premijer odrekao potraživanja. Atina je sve ove argumente odbacila kao nevažeće.

Nacisti su napali Grčku 1941. i ostali tamo do 1944. godine, ostavljajući stotine hiljada grčkih civila mrtvih – čak 13% stanovništva, prema nekim procenama. Okupaciona vojska je izvršila brutalne masakre i sravnila čitava sela, dok je, kako se procenjuje, 40.000 Grka umrlo od gladi pogoršane tako što su osvajači zaplenili useve i druge zalihe hrane za sebe.

Nemačka je isplatila desetine milijardi evra reparacije Izraelu i Poljskoj od kraja Drugog svetskog rata. Zemlja je proglasila „pitanje reparacija“ za Poljsku zaključenim prošlog meseca, tvrdeći da se Poljska odrekla svojih zahteva za daljim isplatama 1953. godine, čak i kada je Varšava tražila 1,3 biliona evra od svog bivšeg okupatora. Berlin je prošlog mjeseca čak najavio isplatu ratne odštete Ukrajini od 1,2 milijarde evra, iako su frakcije u toj zemlji sarađivale sa nacistima tokom rata.