Nafta je pala za 1% kako se povećavaju stope, a ruski tokovi ostaju jaki

Nafta je pala za 1% kako se povećavaju stope, a ruski tokovi ostaju jaki

Cijene nafte produžile su gubitke u ponedeljak, pošto su nadolazeća povećanja kamatnih stopa velikih centralnih banaka i znaci snažnog ruskog izvoza nadoknadili bliskoistočne tenzije zbog napada dronom u Iranu i nadu u veću kinesku tražnju.

Investitori očekuju da će američke Federalne rezerve povećati stope za 25 baznih poena u sredu, a dan kasnije će Banka Engleske i Evropska centralna banka povećati stope za pola poena. Svako odstupanje od tog scenarija bilo bi šok.

„Vidimo osećaj ‘povlačenja rizika’ sa skupa u protekle dve nedelje na idejama da bi više kamatne stope mogle brže usporiti potražnju,“ rekao je Denis Kisler, viši potpredsednik za trgovinu u BOK Financial-u.

Fjučersi na Brent za martovsku isporuku pali su za 95 centi na 85,71 dolara po barelu, što je gubitak od 1,1 odsto, do 12:36 časova. ET (1736 GMT). Američka nafta oslabila je 70 centi, ili 0,9 odsto, na 78,98 dolara po barelu.

Tržište je takođe bilo pod pritiskom nagoveštaja snažne ruske ponude uprkos zabrani Evropske unije i ograničenju cena G7 nametnutim zbog njene invazije na Ukrajinu. Obe naftne referentne vrednosti prošle nedelje su zabeležile prvi nedeljni gubitak u tri.

Osim sastanaka centralne banke, u sredu će biti u fokusu i okupljanje ključnih ministara iz grupe OPEK+ koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici na čelu sa Rusijom.

Malo je verovatno da će sastanak panela OPEK+ promeniti politiku proizvodnje, izjavila su tri delegata OPEK+ Rojtersu u ponedeljak.

„Čamac trenutno nije u olujnom moru. Zašto onda ljuljati nešto što se ne kreće onako kako jeste“, rekao je Ole Hansen, šef robne strategije u Sakso banci.

OPEK+ bi mogao da „iznenadi tržišta malim rezom“, rekao je naftni broker PVM, dodajući da je malo verovatno da će promeniti politiku.

Ranije u ponedeljak, cene nafte porasle su zbog tenzija na Bliskom istoku nakon napada dronom u Iranu.

Iako još nije jasno šta se dešava u Iranu, bilo kakva eskalacija tamo ima potencijal da poremeti protok sirove nafte, rekao je Stefano Graso, viši portfolio menadžer u 8VantEdge u ​​Singapuru.

Nade u porast kineske tražnje podstakle su naftu 2023. Najveći svetski uvoznik sirove nafte obećao je tokom vikenda da će promovisati oporavak potrošnje koji bi podržao potražnju.

„Tržišta su procenila rastuću potražnju uglavnom iz Kine, tako da trgovci zauzimaju stav da sačekaju i vide jasne znake povlačenja potražnje“, dodao je Kisler.

Trgovci su takođe ostali oprezni kada je reč o udaru proizvodnje i transporta nafte u Teksasu nakon što je državni regulator za naftu savetovao operatere naftovoda da obezbede opremu i objekte nakon prognoza loših vrijemenskih uslova u narednih nekoliko dana.