Jedanaest francuskih nuklearnih lokacija pogođenih štrajkom, kaže sindikat

Jedanaest francuskih nuklearnih lokacija pogođenih štrajkom, kaže sindikat

Štrajkovi su pogodili 11 francuskih nuklearnih elektrana, rekao je u utorak prijedstavnik sindikata FNME-CGT, odlažući održavanje 17 različitih reaktora.

Proizvodnja energije je takođe smanjena za 1,8 gigavata (GV) u tri druga nuklearna reaktora, pokazuju podaci operatera EDF (EDF.PA).

Članovi FNME-CGT već nekoliko nedjelja organizuju neprekidne štrajkove u francuskim nuklearnim elektranama zbog plata, povećavajući rizik od nestašice električne energije dok se francuska komunalna kompanija bori da vrati dovoljno reaktora u rad za zimu.

Ugovor o platama u sektoru energetike i gasne industrije potpisan je ranije, rekla je predstavnica FNME-CGT Virdžini Nojmajer. Pregovori će se sada voditi na nivou kompanije, a prva sjednica sa EDF-om će se održati u utorak.

Datum ponovnog pokretanja najmanje šest reaktora EDF-a je pomeren jer su se pokretni udari proširili u nekoliko dana na čak 11 nuklearnih elektrana tokom proteklih nedelja.

Portparol EDF-a je potvrdio da su štrajkovi pomerili datume ponovnog pokretanja reaktora Cattenom 1 za 11 dana sa onog koji je objavljen prošlog petka na 12. novembar, Cruas 2 za dve nedelje na 13. novembar, a Tricastin 3 za tri nedelje na 14. nov.

Takođe, ponovno pokretanje Bugeia 4 odloženo je četiri dana unazad do 1. novembra, Cruasa 3 za pet dana do 25. oktobra, a Dampierrea 3 za tri dana do 27. novembra.

Operacije održavanja se nastavljaju na reaktorima koji su trenutno zatvoreni uprkos štrajkovima, rekao je portparol EDF-a u ponedeljak.

Poremećaj bi mogao da uspori planove EDF-a da vrati nuklearnu flotu sa nedavnog niskog kapaciteta nakon što su odloženo održavanje i problemi sa korozijom zbog stresa pali proizvodnju na 30-godišnji minimum 2022.

Štrajk je deo generalnog štrajka u utorak koji je uticao na saobraćaj vozova, škole i druge sektore.