Globalne akcije popuštaju kako se nazire porast stope centralne banke

Globalne akcije popuštaju kako se nazire porast stope centralne banke

Globalne akcije su pale u ponedeljak dok su se investitori pripremali za poslednju rundu povećanja transatlantskih kamatnih stopa ove godine od trija centralnih banaka, nadajući se da će do sada veliki tempo povećanja troškova zaduživanja konačno pokazati znake popuštanje.

Cene nafte su porasle pošto je ključni naftovod za snabdevanje Sjedinjenih Država ostao zatvoren, dok je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio smanjenjem proizvodnje u znak odmazde zbog zapadne granice cena za njen izvoz.

Dolar je porastao u odnosu na japanski jen, ali je oslabio u odnosu na korpu valuta nakon što su podaci u petak pokazali da su cene proizvođača u SAD porasle više nego što se očekivalo prošlog meseca, ukazujući na uporne inflatorne pritiske, ispred ključnog indeksa potrošačkih cena u SAD za novembar u utorak, kada je predviđa se usporavanje bazne godišnje inflacije.

„Kalendar rizika za teške događaje ove nedelje treba da definiše ključne teme za 2023. godinu“, saopštila je ING banka.

Tržišni konsenzus je i dalje „potcenjivao“ rizik da inflacija ostane viša duže, i „opasno je nagađao“ Fed u smislu smanjenja stopa u drugoj polovini sledeće godine, rekao je ING.

MSCI indeks akcija za sve zemlje (.MIVD00000PUS) je pao za 0,3%, što je referentna vrednost koja je do sada izgubila oko 18% ove godine, izbrisavši sve dobitke zabeležene u 2021.

U Evropi je STOKSKS indeks (.STOKSKS) od 600 kompanija pao za 0,7%.

Ekonomisti očekuju da će Federalne rezerve u sredu, a Evropska centralna banka i Banka Engleske u četvrtak podići stope za 50 baznih poena, što je i dalje usporavanje u odnosu na povećanje od 75 baznih poena viđeno na nedavnim sastancima.

Patrick Spencer, potpredsjednik za dionice u investicijskoj banci Baird, rekao je da će centralne banke ove sedmice početi da zauzimaju manje agresivan stav, iako će podaci o indeksu potrošačkih cijena od utorka biti kritični.

„Ovo je poslednja važna nedelja u godini, nakon ove nedelje nemate pravi katalizator. Ako je CPI prigušen broj, krećemo u trke i dobićemo naš skup na kraju godine,“ rekao je Spenser.

Ali, bez obzira na indeks potrošačkih cena, deflatorni pritisci se povećavaju, sa cenama sirove nafte u godini, a cene gvozdene rude, drveta i kuća takođe pale, rekao je Spenser.

„Sva ova priča o recesiji, mislim da je svakako u ceni, to je na tržištima. Ključ recesije je generalno zapošljavanje, i mislim da će zapošljavanje biti jače nego što mu ljudi pridaju priznanje“, rekao je Spenser.

I S&P 500 fjučersi i Nasdak fjučersi su se malo promenili.

U Aziji, MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija van Japana (.MIAPJ0000PUS) je pao za 1,2%, brišući skoro sve dobitke od prethodne nedelje proistekle iz optimizma da Kina konačno otvara svoju ekonomiju ukidanjem svoje politike nulte COVID-19.

Japanski Nikkei (.N225) je oslabio za 0,2%.

Kineski bluechips (.CSI300) je pao za 1,1%, dok je indeks Hang Seng (.HSI) u Hong Kongu pao za 2,2%, pošto se fokus investitora pomerio sa smanjenja ograničenja COVID-19 na porast infekcija koji sada remeti ekonomiju.

Iako se očekuje da će Fed povećati stope za 50 baznih poena u sredu na svom poslednjem sastanku 2022. godine, fokus će takođe biti na ažuriranim ekonomskim projekcijama centralne banke i konferenciji za novinare predsednika Fed-a Džeroma Pauela.

„Takođe želimo da razumemo da li Džej Pauel otvara vrata usporavanju na 25 baznih poena od februara – opet, iako je u skladu sa tržišnim cenama, ovo se može smatrati da smo bliže kraju ciklusa pešačenja i da je skroman negativan dolar“, rekao je Kris Veston, šef istraživanja u Peperstonu.

Kevin Cummins, glavni američki ekonomista u NatVest-u, rekao je da bilo kakvo iznenađenje u novembarskom CPI izveštaju verovatno neće pomeriti Fed sa povećanja stope od 50 baznih poena, iako će to igrati veću ulogu u izjavi o politici i tonu Pauelove štampe konferencija.

Na tržištima valuta, američki dolar je oslabio 0,143% na 104,89, iako nije bio previše daleko od petomesečne najniže vrednosti od 104,1 pre nedelju dana.

Sterling je ostao na 1,2259 dolara, dok je australijski dolar takođe oslabio 0,3% na 0,6745 dolara.

Prinosi trezora u ponedeljak su uglavnom ostali stabilni. Prinos na referentne desetogodišnje državne zapise smanjen je na 3,5433%, u poređenju sa zatvaranjem u SAD od 3,5670%. Dvogodišnji prinos je dostigao 4,3294%, što je neznatno manje u odnosu na zatvaranje u SAD od 4,330%.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 0,4% na 75,77 dolara po barelu, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate bila na 70,84 dolara po barelu, 0,3%.

Prometno zlato je bilo 0,4% niže na 1.790 dolara po unci.