GLOBALNA EKONOMIJA Kineske fabrike napreduju, inflacija u Evropi raste

GLOBALNA EKONOMIJA Kineske fabrike napreduju, inflacija u Evropi raste

Kineski fabrički sektor rastao je u februaru najbržim tempom u poslednjih više od decenije, podstičući nade za oporavak globalne ekonomije, dok podaci širom Evrope podvlače da inflacija u regionu još uvek nije pod kontrolom.

Kao dodatak dokazima da se aktivnost u Kini oporavlja nakon ukidanja strogih ograničenja COVID-19, njen indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) objavljen u sredu popeo se na 52,6 prošlog meseca u odnosu na 50,1 u januaru, dok je istraživanje privatnog sektora takođe pokazalo rast za prvi put za sedam meseci.

„PMI u Kini je nadmašio očekivanja tržišta širom sveta, podstaknut ponovnim otvaranjem nakon ukidanja ograničenja COVID-a i nastavkom aktivnosti nakon lunarnog novogodišnjeg praznika“, rekao je Dankan Vrgli iz Pantheon Macroeconomics.

„Ovo je ohrabrujući skup podataka, ali je još samo jedan mesec, a izazovi ostaju.

Azijske akcije su u sredu odskočile sa dvomesečnog minimuma i krenule ka svom najboljem danu u poslednjih sedam nedelja. Globalne cene nafte su porasle, naglašavajući kako bi snažan kineski oporavak mogao da podstakne globalnu inflaciju kroz povećanu potražnju za energijom.

Ostaje nejasno kako bi snažan kineski oporavak na kraju mogao da utiče na cene negde drugde, pošto bi inflatorni uticaj njegove veće potražnje za energijom mogao da bude neutralisan dodatnom ponudom robe koju donosi svetskoj ekonomiji.

U Evropi, nemački podaci su pokazali da borba protiv inflacije još uvek mora da ide. Cene u najvećoj ekonomiji u regionu porasle su u februaru za 9,3% na godišnjem nivou, nadmašivši očekivanja analitičara o porastu od 9,0% i više od januarskog povećanja od 9,2%.

To je usledilo nakon što su čitanja ranije ove nedelje pokazala da cene rastu brže nego što se očekivalo u Francuskoj i Španiji, dovodeći u pitanje stav da je inflacija u regionu očigledno dostigla vrhunac.

„Korak kamatne stope najavljen za mart neće biti poslednji“, rekao je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel o snažno označenoj nameri Evropske centralne banke da poveća kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena ovog meseca širom evrozone.

„Možda će biti potrebni i dalji značajni koraci u pogledu kamatnih stopa,“ dodao je on.

Odvojeno, S&P Global-ov glavni fabrički PMI za evrozonu pao je na 48,5 sa 48,8, ali je indeks proizvodnje – koji se uklapa u kompozitni PMI koji treba da bude u petak i koji se smatra dobrim merilom ukupnog ekonomskog zdravlja – popeo na 50,1 sa 48,9.

„Svetlija slika proizvodnje pre svega odražava široko zasnovano poboljšanje u lancima snabdevanja, pri čemu se isporuke inputa u fabrike u proseku ubrzavaju do stepena koji nije viđen od 2009. godine“, rekao je Kris Vilijamson, glavni poslovni ekonomista u S&P Global.

Izvan evrozone, britanska proizvodna aktivnost se smanjila prošlog meseca, ali najsporijim tempom od jula, a fabrike su bile optimističnije kako opasnost od duboke recesije popušta.

Indija i Australija su zabeležile usporavanje ekonomskog rasta od kvartala do decembra, a izvoz Južne Koreje je pao u februaru peti mesec zaredom, naglašavajući bol zbog usporavanja globalne potražnje koju je nanosila proizvođačima u regionu.

Slabiji podaci u regionu naglašavaju izazov sa kojim se azijski kreatori politike suočavaju u obuzdavanju inflacije višim kamatnim stopama, bez gušenja ekonomskog oporavka koji se već suočava sa pritiskom globalnog ekonomskog usporavanja.

Kineska privreda koja se oporavlja, druga po veličini na svetu, možda neće biti dovoljna da nadoknadi prepreke zbog slabe potražnje i ograničenja ponude čipova za privrede koje se oslanjaju na izvoz, kao što je Japan.

Konačni PMI u Japanu au Jibun Bank pao je na 47,7 u februaru sa 48,9, opadajući najbržim tempom u više od dve godine.

To je usledilo nakon podataka koji pokazuju veliki pad japanske fabričke proizvodnje u januaru zbog pada proizvodnje automobila i poluprovodničke opreme, što dovodi u sumnju stav Banke Japana da je ekonomija na putu ka stalnom oporavku.

Fabrička aktivnost nastavila je da se smanjuje na Tajvanu i Maleziji u februaru, a širila se sporijim tempom na Filipinima, pokazala su istraživanja.

Indijska proizvodna aktivnost je u februaru rasla najsporijim tempom u poslednja četiri meseca, ali je ostala relativno jaka usred velike domaće tražnje, pokazalo je njeno istraživanje PMI.

Odvojeni podaci pokazuju da je izvoz Južne Koreje pao za 7,5% u februaru u odnosu na godinu ranije, što je peti mJesec zaredom u padu, dIJelom zbog pada izvoza poluprovodnika.