Euro opet jači u odnosu na dolar

Euro opet jači u odnosu na dolar

Vrijednost dolara na svjetskim tržištima je prema korpi valuta ove sedmice pala s najvišeg nivoa u 20 godina, pri čemu je kurs eura porastao više od jedan odsto, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povećala kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je 1,2 odsto na 106,7 bodova, prenosi Hina.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti pao 1,3 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,0215 USD, blizu najvišeg nivoa u dvije sedmice. Kurs dolara pao je i prema japanskoj valuti, 1,7 odsto na 136,1 JPY.

Europska središnja banka (ECB) povećala je u četvrtak ključne kamatne stope po prvi put od 2011. godine, i to za 0,50 postotnih bodova, dok se očekivalo povećanje od 0,25 postotnih bodova.

Tako su ključne kamatne stope za refinanciranje banaka podignute na 0,5 odsto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 odsto, a kamate na depozite na nula odsto.Više kamatne stope trebalo bi da dovedu do spuštanja inflacije prema ciljanih dva odsto. Inflacija u eurozoni u junu je porasla na 8,6 odsto, najviši nivo otkada je evropski statistički ured počeo da objavljuje podatke 1996. godine.

Nedavno je kurs eura prvi put nakon 20 godina zaronio ispod jednog USD. Ipak, nakon povećanja kamata ECB-a, euro je ojačao prema američkoj valuti više od jedan odsto i stabilno se kreće oko nivoa od 1,02 USD.

Od početka godine dolar je prema korpi valuta ojačao više od deset odsto.