EU nije dogovorila oko ograničenja cijene za ruski gas

EU nije dogovorila oko ograničenja cijene za ruski gas

Ministri energetike zemalja EU nisu se dogovorili oko određivanja gornje granice cene ruskog gasa i održaće novi sastanak u decembru, piše Politiko.

Ministri na sastanku u Briselu u četvrtak na sastanku Savjeta za energetiku postigli su neformalni dogovor o manje kontroverznim elementima paketa mera Evropske komisije za rešavanje energetske krize, saopštile su četiri diplomate EU, ali se nisu složile o daljem delovanju na tržištu tzv. Korekcioni mehanizam.

Alijansa zemalja koje se najoštrije protive predlogu Komisije – Belgija, Španija, Italija, Poljska i Grčka – jasno je stavila do znanja da neće formalno pristati na širi paket dok se ne reši gornja granica cene gasa, rekla su dvojica diplomata.

To bi zahtevalo još jedan vanredni sastanak Savjeta za energetiku, za koji su trojica diplomata rekli da je zakazan za 13. decembar, što bi omogućilo liderima EU da odobre sporazum kada se sastanu 15. i 16. decembra.

Mehanizam za korekciju tržišta koji je predložila Komisija bi obezbedio ograničenje cena za mesec dana unapred na glavnom TTF trgovačkom mestu u EU, ali samo kada cene pređu 275 evra po MVh dve nedelje i te cene premaše svetsku cenu LNG-a za 58 evra za 10 dana.

Plan su kritikovale obije strane debate. Zemlje koje podržavaju ovu kapu rekle su da je dizajnirana da se nikada ne koristi; dok su skeptične zemlje rekle da predlog rizikuje da potkopa finansijsku stabilnost bloka.

Ministri su se neformalno složili oko planova Komisije za ubrzanje odobravanja projekata obnovljive energije i paketa solidarnosti u energetskoj krizi, koji uključuje planove za zajedničku kupovinu gasa, mere solidarnosti za obezbeđivanje razmene snabdevanja gasom unutar EU i novu referencu cena za tečni prirodni gas.

Podsjetimo, EU i G7 su se nadale da će se u sredu dogovoriti o plafonu cena, ali je za usvajanje odluke potrebna podrška svih zemalja članica EU.

Kao što znate, EU će od 5. decembra zabraniti i uvoz ruske nafte i ograničiti njen transport, a od 5. februara će biti uveden i embargo na uvoz ruskih naftnih derivata. Ovo ima za cilj da liši Rusiju prihoda od nafte.