Cijene nafte stabilne ispod 88 dolara

Cijene nafte stabilne ispod 88 dolara

Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara, jer su trgovce zabrinuli podaci iz kineske ekonomije, potisnuvši u drugi plan strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

U Londonu je nakon podna cijena barela s rokom isporuke u decembru bila viša 21 cent nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 87,66 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u januaru, takođe po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 86,42 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 82,35 dolara, prenosi Hina.

Trgovce su u utorak zabrinuli podaci koji su pokazali posustajanje poslovne aktivnosti u kineskoj ekonomiji u oktobru, što bi moglo značiti slabiju potražnju. Službeni indeks menadžera nabavke spustio se ispod 50 bodova, što upućuje na pad aktivnosti.

Posustajanje potražnje nagovještava i pad aktivnosti u eurozoni u trećem tromjesečju 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema preliminarnoj procjeni Eurostata.

Inflacija se u oktobru spustila na najniži nivo u dvije godine, na 2,9 odsto.