Cijene nafte porasle nakon incidenta sa brodom kod obale Omana

Cijene nafte porasle nakon incidenta sa brodom kod obale Omana

Cijene nafte porasle su u srijedu, izbrisavši ranije gubitke, nakon incidenta koji je uključivao komercijalni brod kod obala Omana, ali je porast broja slučajeva COVID-19 u Kini ograničio dobitke.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 65 centi, ili 0,7%, na 94,51 dolara po barelu do 08:54 GMT, a fjučersi na američku sirovu naftu Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli su za 35 centi, ili 0,4%, na 87,27 dolara po barelu. Oba merila su pala više od 1 dolara ranije na sesiji.

Peta flota američke mornarice saopštila je da je upoznata sa incidentom u sredu u Omanskom zalivu u kojem je učestvovao komercijalni brod, rekao je komandant Timoti Hokins za Rojters.

Asošiejted pres je izvestio da je tanker za naftu pod liberijskom zastavom, kojim je upravljala kompanija Eastern Pacific Shipping sa sedištem u Singapuru, pogođen u napadu dronom koji je eksplodirao kod Omanskog zaliva.

Cijene nafte su u utorak porasle nakon što je privremeno obustavljena isporuka nafte u delove Evrope preko dela naftovoda Družba, saopštili su operateri naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Poremećaj je bio istovremen sa eksplozijom u istočnoj Poljskoj u blizini granice sa Ukrajinom u kojoj su poginule dve osobe i povećala mogućnost da bi se rusko-ukrajinski sukob mogao preliti.

Ali nakon početnog „dragog rasta cena nafte, slabo praćenje tržišta odražava značajnu opreznost koja će biti preduzeta da bi se izbegla eskalacija“, rekao je Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Management.

Komentari američkog predsednika Džoa Bajdena da projektil verovatno nije ispaljen iz Rusije takođe su pomogli da se ublaže trenutne brige o eskalaciji, rekao je Ines.

U Kini je porast broja slučajeva COVID-19 utjecao na raspoloženje nakon ublažavanja ograničenja virusa ove sedmice.

„Rast potražnje za naftom u zemlji ometa njena nepopustljiva vera u politiku nulte tolerancije COVID-19 i uporna ekonomska slabost“, rekao je analitičar PVM Oil Stiven Brenok.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će se rast potražnje usporiti na 1,6 miliona barela dnevno u 2023. sa 2,1 miliona barela dnevno u ovoj godini.

Ranije je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) po peti put od aprila smanjila svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2022, navodeći sve veće ekonomske izazove.

Podaci iz industrije koji pokazuju pad američkih zaliha sirove nafte veći od očekivanog pružili su određenu podršku cenama nafte.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su za oko 5,8 miliona barela u sedmici koja je završila 11. novembra, rekli su tržišni izvori, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu.

Poređenja radi, sedam analitičara koje je anketirao Rojters procenilo je u proseku da su zalihe sirove nafte pale za oko 400.000 barela.

Zvanični podaci o inventaru SAD od Uprave za energetske informacije treba da budu dostavljeni u 10:30 EST (15:30 GMT).