Cijene nafte pale zbog mogućnosti ponovnog pokretanja Keistone-a, slabeći potražnju

Cijene nafte pale zbog mogućnosti ponovnog pokretanja Keistone-a, slabeći potražnju

Cijene nafte su u četvrtak oslabile zbog mogućnosti da se veliki naftovod zatvorio nakon što je ponovo došlo do curenja, što bi vratilo ogromnu količinu sirove nafte na tržište u vrijeme kada su globalna ekonomska usporavanja podižući strah od potražnje goriva.

Nafta Brent izgubila je 50 centi, ili 0,7%, na 76,67 dolara za barel do 13:37. EST (1837 GMT), dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) oslabila 16 centi, ili 0,2%, na 71,85 dolara.

Kanadska kompanija TC Energi (TRP.TO) saopštila je da je zatvorila svoj naftovod Kejston od 622.000 barela dnevno, koji je primarna linija za isporuku teške kanadske nafte od Alberte do srednjeg zapada SAD i obale Meksičkog zaliva, nakon izlivanja u potok Kanzasa.

Cijene nafte su porasle nakon što je kompanija objavila zatvaranje, koje se dogodilo oko 20 sati. CT sreda (02:00 GMT četvrtak), ali se raspoloženje tržišta od tada promenilo.

„Zabrinutost oko situacije sa Keistoneom više nije prisutna, i mislim da će se to vratiti i pokrenuti za kratko vreme, tako da neće biti materijalni gubitak sirove nafte…“, rekao je Džon Kildaf, partner u Again Capital LLC u Njujorku. „Ponovo gledamo na izglede potražnje.“

Energetska tržišta su opterećena strahovima od ekonomskog usporavanja, slabljenja potražnje za gorivom usred mogućnosti još povećanja kamatnih stopa u SAD, a očekuje se da će Federalne rezerve sledeće nedelje povećati kamatne stope za 50 baznih poena.

Dok su zalihe sirove nafte u SAD pale prošle nedelje, zalihe benzina i destilata su porasle, dodajući zabrinutost zbog ublažavanja potražnje.

Ograničavanje gubitaka bila je najava Kine u sredu u kojoj su detaljno opisane najteže promene u svom strogom režimu protiv COVID-a od početka pandemije, dok se najmanje 20 naftnih tankera suočilo sa kašnjenjem u prelasku u Sredozemno more iz ruskih crnomorskih luka.

Indeks relativne snage za 14 dana za Brent bio je ispod 30 u četvrtak prema podacima Eikon-a, nivo koji su tehnički analitičari smatrali da je sredstvo preprodato i da bi moglo da se vrati.

I Brent i američka sirova nafta su u sredu dostigle najniže vrednosti iz 2022. godine, poništavajući sve dobitke postignute nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je pogoršala najgoru globalnu krizu snabdevanja energijom u poslednjih nekoliko decenija i dovela naftu blizu svog rekordnog maksimuma od 147 dolara.

Zapadni zvaničnici su u pregovorima sa turskim kolegama da reše redove u tankerima, rekao je u sredu zvaničnik britanskog ministarstva finansija, nakon što su G7 i Evropska unija uveli nova ograničenja usmerena na izvoz ruske nafte.

Redovi sugerišu da je „kaznena mera već pogođena raspoloživim snabdevanjem iz Crnog mora“, rekao je Tamaš Varga iz naftnog brokera PVM.

„U zdravoj ekonomskoj klimi, takav razvoj događaja bi bio ekvivalentan ispaljivanju iz startnog pištolja u trci nazad na 100 dolara.