Cijene dizela prijete globalnoj recesiji – Blumberg

Cijene dizela prijete globalnoj recesiji – Blumberg

Cijene dizela u EU i SAD pokazuju najoštriji rast u poslednjih nekoliko mjeseci, povećavajući inflatorne pritiske i povećavajući rizik od globalne recesije, izvestio je Blumberg u srijedu.

Ranije ove nedjelje, evropska referentna cijena dizela približila se 180 dolara po barelu. U SAD su cijene u Kaliforniji premašile 190 dolara, dok su u njujorškoj luci bile blizu 170 dolara.

Porast cijena dizela pokreće inflaciju uoči zime i povećava izglede za poremećaje u snabdevanju, posebno u EU, koja će početi da primenjuje svoj embargo na rusku naftu i petrohemiju u februaru 2023.

„Više cijene dizela imaju potencijal da stvore još jače inflatorne pritiske, posebno ako se trenutni skok cijena održi, dodajući značajan rizik od pada potražnje i povećavajući šanse za globalnu recesiju“, Mark Vilijams, direktor istraživanja za kratkoročna ulja u VoodMackenzie-u , rekao je Bloomberg.

Štrajkovi u francuskim rafinerijama, koje su zaustavile isporuku goriva i dovele do nestašice dizela, su još jedan faktor koji podstiče cijene.

Francuske vlasti su u utorak upozorile da će biti prinuđene da intervenišu ako radnici energetske industrije odbiju da prekinu svoje štrajkove, zbog kojih je skoro trećina benzinskih stanica u zemlji ostala bez zaliha.

U septembru su analitičari upozorili da će nadolazeći embargo EU na rusku naftu nastaviti da naduvava cene dizela u celom bloku. Dok trenutno više od trećine goriva i dalje stiže iz Rusije, kada zabrana stupi na snagu, Evropa će morati da zameni ruski dizel ili povećanjem sopstvene proizvodnje ili uvozom iz zemalja kao što su Saudijska Arabija, Indija ili SAD.