Berza danas: Volstrit pada dok First Republic pada

Berza danas: Volstrit pada dok First Republic pada

Volstrit opada u utorak nakon što je bujica kompanija dala različite izveštaje o zaradi za prva tri meseca ove godine.

S&P 500 je bio 0,4% niži u ranom trgovanju. Dov Jones Industrial Average je pao za 23 poena, ili 0,1%, na 33.851, u 9:45 po istočnom vremenu, dok je Nasdak kompozit bio niži za 0,5%.

First Republic banka oslabila je skoro 30% zbog najvećeg gubitka u S&P 500 nakon što je rekla da su klijenti povukli više od 100 milijardi dolara depozita tokom prvog kvartala. To ne uključuje 30 milijardi dolara koje su velike banke uključile da bi izgradile veru u svog rivala nakon što su drugi i treći najveći propasti američkih banaka u istoriji poljuljali poverenje.

Veličina pada depozita zasjenila je očekivanja analitičara First Republic o zaradi na početku godine.

Većina kompanija do sada je ove izveštajne sezone bila iznad očekivanja, ali je letvica postavljena znatno nisko. Analitičari predviđaju najgori pad zarade S&P 500 od proleća 2020. godine, kada je pandemija zamrznula globalnu ekonomiju.

UPS je pao za 8,6% nakon što je ispunio prognoze profita, ali je rekao da je ostvario manji prihod od očekivanog. Takođe je rečeno da će njegovi rezultati za celu godinu verovatno biti na nižoj strani prethodne prognoze, navodeći izazovnu ekonomiju i druge faktore.

GE Healthcare Technologies je pao za 9,7%, a Danaher za 5,3% uprkos tome što su oba prijavila bolju zaradu i prihod od očekivanog.

Na pobedničkoj strani, PepsiCo je porastao za 1,6% nakon što je nadmašio očekivanja profita. Kompanija PulteGroup je porasla za 2,8% nakon što je takođe nadmašila prognoze.

Srce sezone izveštavanja o zaradama stiže, a nakon zatvaranja trgovanja za taj dan dolazi još težih napadača.

Microsoft i Google-ova matična kompanija, Alphabet, su na rasporedu. Pošto su po tržišnoj vrednosti dve najveće kompanije na Volstritu, njihova kretanja akcija imaju dodatnu težinu na S&P 500 i druge tržišne indekse.

Očekivanja u pogledu profita preduzeća su uglavnom niska jer inflacija ostaje visoka, kamatne stope su mnogo više nego pre godinu dana i veliki delovi privrede van tržišta rada ili usporavaju ili se smanjuju.

U četvrtak će SAD dati prvu procenu koliko je ekonomija porasla tokom prva tri meseca godine. Ekonomisti očekuju da će se rast ohladiti na 1,9 odsto godišnje, u odnosu na 2,6 odsto na kraju 2022.

Veliki deo usporavanja je zbog svih povećanja kamatnih stopa koje su Federalne rezerve sprovele tokom prošle godine. Pokušava da obori visoku inflaciju, ali njegovo glavno oruđe za to je notorno tupo sredstvo koje deluje tako što usporava celokupnu ekonomiju i šteti cenama investicija.

Federalne rezerve se sastaju sledeće nedelje, a veliki deo Volstrita očekuje da će podići kamatne stope bar još jednom pre pauze.

Na tržištu obveznica, prinos na 10-godišnji trezor pao je na 3,41% sa 3,50% kasno u ponedeljak. Pomaže u određivanju stopa za hipoteke i druge važne kredite.

Dvogodišnji prinos, koji više zavisi od očekivanja za akciju Fed-a, pao je na 4,02% sa 4,11%.

Na tržištima u inostranstvu, berze u Evropi i Aziji su bile mešovite.