Svijetske akcije padaju nakon što je MMF smanjio ekonomsku prognozu

Svijetske akcije padaju nakon što je MMF smanjio ekonomsku prognozu

Akcije su pale u jutarnjem trgovanju na Volstritu u utorak, pošto su globalni strahovi o nadolazećoj recesiji podstaknuti lošim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi AP.

S&P 500 je pao za 1% u 10:16 istočno. Dov Jones Industrial Average je pao za 57 poena, ili 0,2%, na 29.143, a Nasdak za 1,4%.

Tehnološke akcije su bile najveća težina na tržištu. Proizvođači čipova su nastavili da propadaju nakon odluke američke vlade da pooštri kontrolu izvoza poluprovodnika i opreme za proizvodnju čipova u Kinu. Intel je pao za 1,3%.

Tržišta u Evropi i Aziji su pala.

Uber je pao za 12,7 odsto, a Lift za 12,6 odsto nakon što je Ministarstvo rada objavilo predlog o tome kako bi radnici trebalo da budu klasifikovani, što bi moglo da promeni status radnika kompanija za prevoz.

Proizvođači dobara za domaćinstvo i komunalna preduzeća su se držala bolje od ostatka tržišta jer su investitori prebacivali više novca u sektore, koji se smatraju manje rizičnim.

Prinosi obveznica su bili različiti. Prinos na 10-godišnji trezor, koji utiče na stope na hipoteke, porastao je na 3,95% sa 3,88% kasno u petak. Prinos na dvogodišnji trezor, koji prati akciju Federalnih rezervi, pao je na 4,27% sa 4,30% kasno u petak. Tržišta obveznica bila su zatvorena u ponedeljak zbog praznika.

Strahovi od recesije imaju veliku težinu na tržištima jer tvrdoglavo vruća inflacija spaljuje preduzeća i potrošače. Američke akcije opadaju nakon četiri uzastopna gubitka. Ekonomski rast usporava kako potrošači ograničavaju potrošnju, a centralne banke globalno podižu kamatne stope.

Volstrit pomno prati Federalne rezerve dok ona nastavlja da agresivno podiže svoju referentnu kamatnu stopu kako bi zaduživanje učinila skupljim i usporila ekonomski rast. Cilj je hlađenje inflacije, ali strategija nosi rizik da previše uspori privredu i gurne je u recesiju.

Međunarodni monetarni fond smanjio je u utorak svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta u 2023. na 2,7 odsto, što je pad sa 2,9 odsto koliko je procenjivao u julu. Smanjenje dolazi pošto se Evropa suočava sa posebno visokim rizikom od recesije sa rastućim troškovima energije usred ruske invazije na Ukrajinu.

Investitori imaju napornu nedelju pred izveštajima o ekonomskim i korporativnim zaradama koji bi mogli da pruže jasniju sliku uticaja inflacije, a istovremeno postavljaju pitanja da li Fed treba da nastavi sa svojim agresivnim povećanjem kamatnih stopa.

Investitori i dalje očekuju da će Fed sledećeg mjeseca povećati svoju prekonoćnu stopu za tri četvrtine procentnog poena. To bi bilo četvrto takvo povećanje, što je trostruko više od uobičajenog iznosa i dovelo bi stopu do raspona od 3,75% do 4%. Godina je počela praktično na nuli.

Fed će objaviti zapisnik sa svog poslednjeg sastanka u srijedu, što će vjerovatno dati Volstritu više uvida u svoje stavove o inflaciji i narednim koracima. Vlada će takođe objaviti svoj izveštaj o veleprodajnim cijenama, koji će pomoći u pružanju više detalja o tome kako inflacija pogađa preduzeća.

Izvještaj o potrošačkim cenama koji se pažljivo prati biće objavljen u četvrtak, a izveštaj o maloprodaji biće objavljen u petak.

Najnovija runda korporativnih prihoda će se ove nedelje povećati sa izveštajima PepsiCo, Delta Air Lines i Domino’s Pizza. Banke, uključujući Citigroup i JPMorgan Chase, takođe će prijaviti rezultate.