Bugarska je odbacila umešanost u eksploziju na Krimskom mostu, što je rečeno u Ruskoj Federaciji

Bugarska je odbacila umešanost u eksploziju na Krimskom mostu, što je rečeno u Ruskoj Federaciji

Bugarska vlada saopštila je u utorak da nema nikakve veze sa kamionom koji je prošle nedjelje navodno razneo Krimski most, uprkos tvrdnjama ruskih medija, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na BGNES.

„Utvrđeno je nesumnjivo da kamion dignut u vazduh na Krimskom mostu nikada nije bio na teritoriji Republike Bugarske, koja je naznačena kao polazna tačka njegove rute“, saopštila je pres-služba bugarske vlade.

Ruski mediji su ranije javili da je kamion koji je dignut u vazduh 8. oktobra na Krimskom mostu prevozio polietilensku foliju, a njegova ruta je navodno krenula iz Bugarske. S tim u vezi, bugarske specijalne službe su započele inspekciju.

Ona je utvrdila da je roba sličnih karakteristika u Bugarsku stigla iz „druge zemlje članice EU u kontejneru sa propisno pripremljenom dokumentacijom u tranzitnom režimu” i da je još u septembru izvezena „u drugu zemlju osim Rusije”.

„Vlada Republike Bugarske neće dozvoliti da se ime naše zemlje na bilo koji način povezuje sa bilo kakvom umešanošću u terorističke aktivnosti“, ističe se u saopštenju bugarske vlade, koje citira BGNES.

Kao što znate, ujutru 8. oktobra eksplozija je oštetila most preko Kerčkog moreuza, koji povezuje Krim koji je okupirala Rusija i Krasnodarski kraj Rusije. Dve od četiri kolovozne trake mosta su se urušile na više mesta u dužini od približno 250 metara, što je smanjilo njegovu nosivost.

Britanski obaveštajci veruju da će svaki veći poremećaj kapaciteta Krimskog mosta verovatno imati značajan uticaj na ionako ograničenu sposobnost Rusije da podrži svoje snage na jugu Ukrajine.