Kina je objavila prvu smrt od Covida-19 od maja

Kina je objavila prvu smrt od Covida-19 od maja

87-godišnji muškarac iz Pekinga preminuo je od Covid-19, saopštila je u nedelju kineska Nacionalna zdravstvena komisija. Ovo je prvi smrtni slučaj od virusa u zemlji u skoro pola godine usred strogih karantina, kao posljednji pre nego što je prijavljen u Šangaju u maju.

Kina je 20. novembra objavila da je u prethodna 24 sata otkriveno 24.215 novih slučajeva Covid-19, većina asimptomatskih. Od kada je virus prvi put prepoznat u Vuhanu u decembru 2019. godine, zabeleženo je 286.197 slučajeva, ali je prijavljeno samo 5.227 smrtnih slučajeva.

Neki na Zapadu doveli su u pitanje vođenje evidencije Kine, napominjući da je nedavna epidemija u Šangaju – koja je trajala dva meseca i zarazila stotine hiljada ljudi – zvanično izazvala samo oko dvadesetak smrtnih slučajeva. Pacijenti koji su umrli sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa i srčanih bolesti, ali su bili pozitivni na Covid-19 pre smrti, nisu uračunati kao smrtni slučajevi od Covid-19, za razliku od SAD i Evrope.

Međutim, praksa da se svaki smrtni slučaj sa pozitivnim testom na virus računa kao slučaj Covid-19 je sama po sebi kontroverzna, a neki stručnjaci tvrde da je to samo preterivanje ili izazivanje straha.

Kineska politika „nulte Covid-a“ postavila je ozbiljna ograničenja za kretanje unutar zemlje, nametnuvši blokade, karantin, praćenje kontakata i masovno testiranje u meri koja nije viđena u ranim danima pandemije.

Stanovnici Pekinga su obeshrabreni da putuju između gradskih četvrti, dok su mnoga preduzeća zatvorena, a školovanje dece na daljinu je nastavljeno.