Rusija počinje delimičnu mobilizaciju

Rusija počinje delimičnu mobilizaciju

U obraćanju širom zemlje u sredu ujutro, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je delimičnu vojnu mobilizaciju. On je objasnio da je Ministarstvo odbrane preporučilo privlačenje vojnih rezervista u aktivnu službu, jer se zemlja suočava sa dugotrajnim sukobom u Ukrajini i Donbasu.

Mjera je razumna i neophodna u datim okolnostima, naveo je Putin i dodao da je već potpisao naredbu da poziv odmah počne. Oružane snage će se oslanjati samo na vojne rezerviste i one koji su odslužili državni rok, dodao je predsednik. On je obećao da će im biti omogućena dodatna obuka uz sve pogodnosti koje imaju lica uključena u aktivnu službu.

Putin je u svom govoru optužio Kijev da odustaje od mirovnih pregovora, postupajući po direktnom naređenju svojih zapadnih saveznika. Umesto pregovora, ukrajinska vlada je pojačala svoju vojsku trupama obučenim u NATO-u, od kojih su mnogi neonacistički ekstremisti, rekao je on.

Ruske snage poslate u Ukrajinu u februaru obezbedile su veliki deo teritorije na koju polažu pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i delove Ukrajine, a rezultirajuća linija fronta se proteže na preko 1.000 km, rekao je ruski predsjednik.

Putin je prokomentarisao i predstojeće referendume u dve republike Donbasa i dva regiona Ukrajine koje trenutno u velikoj meri kontrolišu ruske trupe. Teritorije su najavile plebiscite o tome da li će postati deo Rusije, a glasanje bi trebalo da počne u petak. Putin je rekao da će njegova vlada poštovati ishod četiri referenduma i obezbjediti sigurnost za proces glasanja.