Tramp otkriva kako bi okončao ukrajinski sukob

Tramp otkriva kako bi okončao ukrajinski sukob

Bivši američki predsjednik Donald Tramp tvrdi da će prekinuti sukob u Ukrajini za nekoliko sati, ako pobedi na predsedničkim izborima 2024. godine, direktnim apelom na predsednice Rusije i Ukrajine.

Govoreći na mitingu na Floridi u ponedeljak, Tramp je upitan šta će učiniti da okonča neprijateljstva, i odgovorio je da će krenuti u akciju čak i pre nego što položi zakletvu.

„Bukvalno bih počeo da zovem, ne od dana kada sam preuzeo, već od noći kada sam pobedio. I pozvaću dvoje ljudi… [ruskog predsednika Vladimira] Putina… i [ukrajinskog predsednika Vladimira] Zelenskog. I ja ću reći da ćemo se sresti. Garantujem da bih to mogao da rešim.“ „Reći ću jednom momku ovo, a jednom ću reći da… Imali bismo dogovor za 24 sata“, rekao je.

Tramp je dalje rekao da „nastavak ulivanja novca“ u Ukrajinu odlaže mirno rešenje i „ubija mnogo ljudi“.

Poslednjih meseci Tramp je više puta pozivao SAD da predvode pregovore o mirovnom rešenju u Ukrajini, dok je kritikovao način na koji je predsednik Džo Bajden rešio sukob. Krajem januara je tvrdio da nas je njegov naslednik „slabošću i nesposobnošću doveo na ivicu Trećeg svetskog rata“.

On je takođe osudio odluku SAD da pošalju tenkove M1 Abrams u Ukrajinu, rekavši da bi taj potez mogao dovesti do nuklearnog rata.

Trampovi komentari dolaze kada je Bajden iznenadnu posetu Kijevu u ponedeljak kako bi se lično sastao sa Zelenskim, obećavajući još 500 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući još artiljerijske municije, raketa i protivoklopnih sistema.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti sukob. Moskva je takođe rekla da isporuke oružja čine Zapad direktnom stranom u neprijateljstvima.