Hari Stajls, Bijonse i Vet Leg pobjedili su na Brit Avards u Velikoj Britaniji

Hari Stajls, Bijonse i Vet Leg pobjedili su na Brit Avards u Velikoj Britaniji

Bilo je to Harijevo veče na dodeli Brit nagrada.

Hari Stajls je osvojio četiri nagrade, uključujući album godine, na vodećim muzičkim nagradama u Velikoj Britaniji u subotu, dok je indi rok bend Vet Leg, predvođen ženskom, osvojio trofeje za grupu godine i najboljeg novog izvođača.

Bijonse je dodala dvoje Britanaca na svoju prepunu policu nagrada — međunarodnog umetnika godine i međunarodne pesme godine, za „Break Mi Soul“.

Stajls je uzeo trofej albuma godine za „Harri’s House“, manje od nedelju dana nakon što je osvojio u istoj kategoriji na dodeli Gremi nagrada. Takođe je osvojio za pop/R&B glumu, pesmu godine za „As It Vas“ i izvođača godine.

Prihvatajući trofej za najboljeg izvođača, svetski pop srcelomac zahvalio se „mojoj mami što me je prijavila za ’Ks Factor’“, šou talenata koji mu je doneo slavu sa dečjom bendom One Direction.

„Veoma sam svestan svoje privilegije ovde gore večeras“, rekao je Stajls, koji je izazvao kritike zbog toga što je na dodeli Gremija rekao da se „ovo ne dešava često ljudima poput mene“. Neki su komentar videli kao gluv za borbe sa kojima se suočavaju umetnici iz različitih sredina.

Stajls je pohvalio Čarlija KSCKS-a, Rinu Savajamu, Mejbl, Florens + The Machine i Beki Hil – izvođače koji nisu uspeli da uđu u uži izbor Britanaca za najboljeg umetnika godine.

Pre dve godine Britanci su zamenili odvojene muške i ženske kategorije izvođača rodno neutralnim nagradama u pokušaju da postanu inkluzivniji. Ali ova promena je izazvala neke kritike ove godine kada su Britanci objavili uži izbor za najboljeg izvođača bez ženskih uloga.

Prelazak na rodno neutralne nagrade bio je među promenama napravljenim kao odgovor na dugogodišnje kritike da Britanci nisu uspeli da odraze raznolikost britanske muzike. U 2017. godini, akademija od više od 1.000 profesionalaca muzičke industrije koja bira pobednike Britanaca proširena je u pokušaju da bude rodno uravnoteženija i raznovrsnija.

Neki muzičari su rekli da treba više da se uradi.

„Postoji mnogo različitosti među umetnicima, ali nema dovoljno raznolikosti u izdavačkim kućama“, rekao je Savajama, nominovan za novu godinu.

Osnovani 1977. godine, Britanci su evoluirali od grubog industrijskog događaja do sjajnog izloga za talente iz UK koji je podstakao karijere budućih megazvezda, uključujući Adel.

Ovogodišnji probojni nastupi uključuju Vet Leg, punki bend koji su formirali Rhian Teasdale i Hester Chambers na engleskom ruralnom ostrvu Vajt.

„Ovo je tako zastrašujuće jer se na televiziji može osećati kao prava stvar za dečake“, rekao je Tisdejl, pre nego što se zahvalio svim ženama koje su učestvovale u stvaranju istoimenog debi albuma benda.

Britanci uključuju četiri nagrade za različite žanrove koje se biraju javnim glasanjem. Pored Stiles pop/R’n’B trofeja, nagrada za alternativu/rok otišla je 1975. godine, reper iz Mančestera Aitch osvojio je grajm/hip hop kategoriju, a Beki Hil je drugu godinu zaredom proglašena za najbolju plesnu grupu.

Irski Fontaines DC proglašen je međunarodnom grupom godine, a David Guetta je proglašen za producenta godine.

Stajls je otvorio šou u londonskoj O2 areni izvodeći „As It Vas“, dok je Vet Leg izveo hit pesmu „Chaise Longue“ na silvan setu u pratnji ćudljivih narodnih plesača. Ostali izvođači su Luis Kapaldi, Lizo, Stormzi, Ket Berns i Sem Smit.