Broj otvorenih radnih mijesta u SAD je u decembru povećan na 11 miliona

Broj otvorenih radnih mijesta u SAD je u decembru povećan na 11 miliona

Broj otvorenih radnih mesta u SAD porastao je na 11 miliona u decembru, što je znak da američko tržište rada ostaje vruće i predstavlja udarac naporima Federalnih rezervi da ga smiri.

Ministarstvo rada saopštilo je u sredu da je broj otvorenih mesta povećan sa 10,4 miliona u novembru. Ekonomisti su očekivali da će broj radnih mesta blago pasti u decembru.

Američko tržište rada bilo je iznenađujuće otporno tokom ovog perioda ekonomske neizvesnosti.

Poslodavci su 2022. godine otvarali 375.000 radnih mesta mesečno – drugo najviše u evidenciji Ministarstva rada iz 1940. godine – i verovatno su dodali još 185.000 prošlog meseca, prema istraživanju prognostičara kompanije FactSet. Brojevi zapošljavanja za januar izlaze u petak.

Zapošljavanje je ostalo snažno čak i uprkos rastućim kamatnim stopama. Boreći se protiv inflacije koja je prošle godine dostigla najviši nivo od četiri decenije, Federalne rezerve su povećale svoju referentnu stopu sedam puta od marta i očekivalo se da će kasnije u sredu objaviti još jedno povećanje stope.

Centralna banka se nada da će ohladiti tržište rada i ublažiti pritisak na povećanje plata koji utiče na inflaciju. Očekuje se da će povećanje kamatnih stopa Fed-a usporiti ekonomiju i možda izazvati recesiju kasnije ove godine.