Ruske trupe trpe gubitke, povlače se u pravcu Avdijevke

Ruske trupe trpe gubitke, povlače se u pravcu Avdijevke

Ovo se navodi u izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 18.00, 31. avgusta, objavljenom na Fejsbuku.

Nema značajnih promena u situaciji u Volinskom, Poliskom i Siverskom pravcu. Neprijatelj je izveo minobacačke i artiljerijske udare u oblastima Haj i Blešnja u oblasti Černigova i Dmitrovke i Kindrativka u Sumskoj oblasti.

U pravcu Harkova, ruske trupe su otvorile vatru iz tenkova, borbenih vozila pešadije, cijevne i raketne artiljerije na civilnu infrastrukturu u oblastima Duvanka, Sosnivka, Ruska Lozova, Čerkaski Tiški, Cirkuni, Stari Saltiv, Šestakove, Norcivka i Husarivka. Osvajači su zadržali visok intenzitet izviđanja bespilotnih letelica, izvršili vazdušne udare u oblasti Ruski Tiški, napravili neuspešan pokušaj da napadnu pravac Prudianke.

U pravcu Slavjanska pod vatrom su se našli ukrajinski položaji u oblastima Doline, Bogorodične i Dibrivne. Izvršen je vazdušni udar kod Virnopilja. Neprijatelj pokušava da poboljša logističku podršku svojih trupa.

U pravcu Kramatorska, neprijatelj je gađao cevnu i raketnu artiljeriju kod Vesele, Bogorodične, Zakitne, Hrihorivka i Spirne, izvršio vazdušne udare u oblastima Spirne i Ivano-Darjevke.

U pravcu Bahmuta, okupatori su pucali na vojne i civilne infrastrukturne objekte u oblastima Bahmuta, Soledara, Zajceva i Kodema.

Ukrajinske odbrambene snage su odbile pokušaje neprijateljske ofanzive u pravcu Vesele Doline, Bahmuta, Zajceva, Majorska i Kodema.

U pravcu Novopavlivka, ukrajinski položaji su bili pod vatrom u oblastima Novomihajlivka, Prečistivka i Velika Novosilka. Neprijatelj je pokušao da poboljša taktičku poziciju kod Pobijede, ali nije uspeo.

U pravcu Zaporožja, neprijatelj je pogodio oblasti Burlatske, Kamjanske, Novopilja, Huljajpolja, Orihiva, Zalizne, Vremovke, Novoivanovke i Mala Tokmačka. Neprijatelj je izveo vazdušne udare u blizini Chervone, Dorozhnianka i Novosilka.

U pravcu južnog Buha, neprijatelj fokusira svoje glavne napore na držanje zauzetih položaja, preduzima mere za popunu trupa koje pretrpe gubitke i vraća logističku podršku trupama. Opadači su otvorili vatru iz tenkova, cevne i raketne artiljerije u oblastima Aleksandrovke, Lupareva, Červonjeg Jara, Kiseljevke, Kvitneva, Velike Artakove, Ševčenkova, Nikolajeva, Bile Krinice, Posad-Pokrovske, Olhine, Dobrijanke i Topoline.

Oblasti Andrijevke, Olhine i Plotnitske su pogođene vazdušnim udarima. Neprijatelj posvećuje značajnu pažnju izviđanju iz vazduha bespilotnih letelica.

Istovremeno, u Crnom i Azovskom moru, glavni napori pomorske grupe ruskih trupa usmereni su na održavanje povoljnog operativnog režima i blokiranje civilnog brodarstva u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora.