Zamjenica šefa UN razgovara u Avganistanu o pravima žena

Zamjenica šefa UN razgovara u Avganistanu o pravima žena

Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija razgovarao je u srijedu o pravima žena sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Avganistana nakon što su talibanske vlasti zabranile većini humanitarnih radnica i sprečile ženama i devojčicama da pohađaju srednju školu i univerzitet.

Amina Mohamed se takođe sastala sa osobljem UN, humanitarnim grupama i avganistanskim ženama „kako bi sagledala situaciju, prenela solidarnost i razgovarala o načinima promocije i zaštite prava žena i devojčica“, rekao je zamenik portparola UN-a Farhan Hak u Njujorku.

U tim razgovorima, Muhamed je „naglasio potrebu da se poštuju ljudska prava, posebno za žene i devojke“ i bio je „ohrabren izuzecima“ od zabrane humanitarnih radnica, rekao je Hak. Izuzeci su omogućili da se neki poslovi ponovo pokrenu u oblastima kao što je zdravstvena zaštita.

Muhamed je takođe „podvukao važnost da se nastavi da bude vođen principima“, rekao je Hak novinarima.

Na putu za Kabul, Mohamed se sastao sa zvaničnicima u Turskoj, Kataru i Pakistanu kako bi razgovarali o situaciji u Avganistanu, što je Hak sumirao: „Jasan konsenzus je bio evidentan po pitanju prava žena i devojčica na rad i pristup obrazovanju“.

Iako Hak nije rekao koje je zvaničnike talibanske administracije Mohamed do sada video, portparol avganistanskog ministarstva spoljnih poslova rekla je da se sastala sa vršiocem dužnosti ministra inostranih poslova Amirom Hanom Mutakijem.

Muttaki je rekao da nedostatak formalnog priznanja, ograničenja putovanja talibanskim vođama i bankarske sankcije uzrokuju probleme koje bi druge zemlje trebale riješiti, navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova. On je dodao da su žene sposobne da rade u zdravstvu i obrazovanju.

Talibanska administracija je 24. decembra naredila lokalnim i stranim humanitarnim organizacijama da zaustave rad ženskog osoblja do daljnjeg, nekoliko dana nakon što je ženama zabranila upis na univerzitete. Talibani su rekli da su naredbe, koje su osuđene na globalnom nivou, opravdane jer se neke žene nisu pridržavale njihovog tumačenja islamskog kodeksa oblačenja.

Mnoge humanitarne grupe, od kojih neke obavljaju humanitarni rad po ugovorima sa Ujedinjenim nacijama, prestale su sa radom nakon zabrane.