Najmanje 44 poginula u najgoroj vazdušnoj nesreći u Nepalu u skoro pet godina

Najmanje 44 poginula u najgoroj vazdušnoj nesreći u Nepalu u skoro pet godina

Najmanje 44 osobe poginule su u nedelju kada se domaći avion srušio u Pokhari u Nepalu, rekao je zvaničnik vazduhoplovne vlasti, u najgoroj nesreći u toj maloj himalajskoj zemlji u skoro pet godina.

Stotine spasilaca pretražuju obronak brda gde je pao let Jeti erlajnsa sa 72 osobe iz glavnog grada Katmandua. Vreme je bilo vedro, rekao je Džaganat Nirula, portparol nepalske Uprave za civilno vazduhoplovstvo.

„Trideset tela je izvučeno i poslato u bolnicu“, rekao je Nirula za Rojters. „Još 14 tela još uvek leži na mestu nesreće, a vlasti dovode kran da ih pomeri.

Lokalna televizija je prikazala spasilačke radnike kako se šepure oko polomljenih delova aviona. Deo zemlje u blizini mesta nesreće je izgoreo, a vidljivi su plamenovi.

„Avion gori“, rekao je policijski zvaničnik Ajai K.C., dodajući da spasioci imaju poteškoća da stignu do lokacije u klisuri između dva brda u blizini aerodroma u turističkom gradu.

Letelica je uspostavila kontakt sa aerodromom iz klisure Seti u 10:50 (05:05 GMT), navodi se u saopštenju vazduhoplovnih vlasti. „Onda se srušio.“

„Polovina aviona je na padini“, rekao je Arun Tamu, lokalni stanovnik, koji je rekao Rojtersu da je stigao na lice mesta nekoliko minuta nakon što je avion pao. „Druga polovina je pala u klisuru reke Seti.

Khum Bahadur Četri je rekao da je sa krova svoje kuće posmatrao kako se let približava.

„Video sam avion kako drhti, kretao se levo-desno, a onda mu je iznenada nos zaronio i ušao je u klisuru“, rekao je Četri Rojtersu, dodajući da su lokalni stanovnici odvezli dva putnika u bolnicu.

Vlada je formirala komisiju za istragu uzroka nesreće i očekuje se da će to izvesti u roku od 45 dana, rekao je novinarima ministar finansija Bišnu Paudel.

Nesreća je najsmrtonosnija u Nepalu od marta 2018. godine, kada se turboelisni let SAD-Bangla Dash 8 iz Dake srušio pri slijetanju u Katmanduu, pri čemu je poginula 51 od 71 osobe u avionu, navodi Aviation Safeti Netvork.

Najmanje 309 ljudi je poginulo od 2000. godine u padu aviona ili helikoptera u Nepalu – domu osam od 14 najviših planina na svetu, uključujući Everest – gde iznenadne vremenske promene mogu da izazovu opasne uslove.

Evropska unija je od 2013. zabranila nepalskim avio-kompanijama da uđu u svoj vazdušni prostor, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost.

Oni u dvomotornom avionu ATR 72 uključivali su dvoje beba i četiri člana posade, rekao je portparol avio-kompanije Sudarshan Bartaula.

Među putnicima je bilo pet Indijaca, četiri Rusa i jedan Irac, dva Južnokorejca, jedan Australijanac, jedan Francuz i jedan državljanin Argentine.

ATR72 evropskog proizvođača aviona ATR je široko korišćeni dvomotorni turboelisni avion koji proizvodi zajedničko preduzeće Airbusa (AIR.PA) i italijanskog Leonarda. Ieti Airlines ima flotu od šest aviona ATR72-500, navodi se na njenom sajtu.

„Specijalisti ATR-a su u potpunosti angažovani da podrže i istragu i kupca“, saopštila je kompanija na Tviteru, dodajući da su prve misli bile za one koji su pogođeni, nakon što su obavešteni o nesreći.

Erbas i Leonardo nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Veb sajt za praćenje letova FlightRadar24 objavio je na Tviteru da je avion Ieti Airlinesa star 15 godina i opremljen starim transponderom sa nepouzdanim podacima.

„Preuzimamo podatke visoke rezolucije i proveravamo kvalitet podataka“, navodi se.