Hamilton preuzima krivicu za Alonsov sudar

Hamilton preuzima krivicu za Alonsov sudar

Luis Hamilton je preuzeo krivicu za sudar šampiona u prvom krugu sa Fernandom Alonsom koji je u nedjelju okončao Veliku nagradu Belgije Britanca, a dobio je i upozorenje zbog odbijanja da ode na Medicinski centar.

Alonso iz Alpinea nazvao je najuspešnijeg vozača F1 svih vremena „idiotom“ koji „zna samo da vozi i startuje na prvom (mjesto)“ nakon kontakta u paru dok se bori za drugo.

Hamilton je za televiziju Skaj sport rekao da ga nije briga šta je Španac rekao.

„Gledajući na snimak, bio je u mojoj slepoj tački i nisam mu ostavio dovoljno prostora, tako da je to bila moja greška danas“, rekao je on, izvinjavajući se timu.

Dvostruki svijetski šampion Alonso bio je treći na tabeli, uz njega sedmostruki šampion Hamilton.

Alonso je odlično počeo i osvojio drugo mesto od Serhija Pereza ​​iz Red Bula, dok je Hamilton prešao na treće mesto i pokušao da ga pretekne.

Sudarili su se, Hamiltonov mercedes se podigao visoko u vazduh i zveketao preko ivičnjaka pre nego što je parkirao pored staze — što je okončalo njegov rekord u završetku svake trke ove godine.

„Kakav idiot, zatvara vrata spolja“, uzviknuo je Alonso preko radija.

„Imali smo mega start, ali ovaj momak zna samo da vozi i prvi startuje.“

Stjuardi su istražili incident i odlučili da ne preduzimaju dalje radnje.

Rekli su da video dokazi pokazuju da je Alonso bio unutra u petoj krivini, ali su Hamiltonovi prednji točkovi bili ispred Španca na ulasku u krivinu.

„Ni u jednom trenutku se nije činilo da je Alonso izgubio kontrolu ili nedovoljno upravljanje“, dodali su. „Hamilton je skrenuo ka vrhu ugla, a Alonso je još uvek bio pored i došlo je do sudara.

Hamilton, pobjednik u rekordne 103 trke, nastavio je pola kruga pre nego što je usporio i zaustavio se uz dim koji je dolazio sa zadnjeg dela njegovog Mercedesa.

Alonso je završio peti, najbolje čemu se nadao pre trke, i postigao pomirljiviji ton.

Sada je video incident i preuzima odgovornost, što je očigledno veoma lepo od njega“, rekao je Španac.

„Bio je to incident u prvom krugu, nema šta da se kaže… te stvari se dešavaju, posebno u tom uglu. Dešavalo se u prošlosti. Sećam se i sa Luisom i (Nikom) Rozbergom, iste stvari. To je nezgodan ugao. .

„Srećom, moj auto je bio veoma jak i ništa se nije dogodilo i mogao sam da nastavim. Osećao sam da je auto u redu do kraja trke.“

Stjuardi su rekli da je nesreća aktivirala medicinska upozoravajuća svetla u automobilu, ali je Hamilton otišao u medicinski centar tek nakon što je Mercedes upozoren da se mogu suočiti sa daljim merama ako on to ne učini.

„Ovo nije prvi put ove sezone da vozači (ne Hamilton) u početku odbijaju da idu na lekarski pregled“, dodali su.

„Sladari izdaju upozorenje u ovom slučaju, uz podsetnik svim vozačima da se u budućnosti mogu preduzeti strože mere.