Bivši ruski predsjednik daje sumornu prognozu cijene gasa

Bivši ruski predsjednik daje sumornu prognozu cijene gasa

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev objavio je ažuriranu prognozu cijena gasa u Evropskoj uniji, rekavši da će one do kraja tekuće godine skočiti na 5.000 evra.

„S obzirom na povećanje cijene gasa na 3.500 evra za hiljadu kubnih metara, ja sam obavezan da do kraja 2022. godine podignem projektovanu cijenu na 5.000 evra“, objavio je Medvedev na svom Telegram kanalu, obraćajući se šefovima država i vlada EU.

„Sa srdačnim pozdravom“, napisao je Medvedev, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbjednost Rusije, na kraju poruke.

Uz sumornu projekciju, Medvedev je podelio sliku „Dalji gas“, ruskog modernog primitivističkog umetnika Vasje Ložkina.

Ranije ove nedelje, Medvedev je rekao da bi cene gasa u EU mogle da dostignu 4.000 evra za hiljadu kubnih metara do kraja 2022. On je ranije predvideo da će cena gasa u Evropi dostići 2.000 evra za hiljadu kubnih metara kao rezultat suspenzije sertifikacije projekta gasovoda Severni tok 2.

U petak, spot cene prirodnog gasa u Evropi nastavljaju da rastu sa septembarskim fjučersima na TTF čvorištu u Holandiji koji su skočili na skoro 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara, što je rekordno visok nivo od 1996. Nedeljni skok je iznosio skoro 1.000 dolara, ili 40%.