Voda odnijela sve, ostao goli kamen: Katastrofalno stanje najkraćeg puta od sela ispod planine Njegoš i Nikšića

Voda odnijela sve, ostao goli kamen: Katastrofalno stanje najkraćeg puta od sela ispod planine Njegoš i Nikšića

Makadamski put koji je najkraća veza sela ispod planine Njegoš i Nikšića u izuzetno je lošem stanju, a ko jednom prođe tim putem dobro ga zapamti i razmisli da li će i drugi..

“Put je posle Drugog svjetskog rata trasirao otac čuvenog trenera Miljana Miljanića . Bio je geometar, živio je u Beogradu i htio je nešto za svoj kraj da učinit. Ali, tadašnja komunistička vlast za taj put ništa nije učinila. Seljaci su se samoorganizovali više puta, pa su nekako probili taj put bez mašina, sa ćuskijom, krampom i lopatom. pitanju je petnaestak kilometara puta koji prolazi kroz Trepča, Busak, Muževice, Dubočke i Crni Kuk. Put preko Velimlja je duplo duži, tako da je ovaj makadamski put od izuzetnog značaja za ta sela”, priča Milorad Miljanić .

Kaže da kada su “komunisti otišli sa vlasti” da su tada mašine prvi put došle na tu relaciju i da je tada makadam bio u solidnom stanju”.

“Ne može se reći da nijesu ništa radili, ali to što su radili nikad nije bilo dovoljno”, tvrdi Miljanić.

U ranijem periodu je, kaže, bilo asfaltirano oko dva kilometra kritičnih tačaka, mada tih kritičnih dionica ima u dužini od oko pet kilometara.

“U posljednje četiri godine, od Crnog Kuka do Buska niko nije nijednu lopatu bacio na taj put i voda je praktično odnijela sve što može odnijeti. Ostao je goli kamen tako da može proći jedino kamion ili neko terensko vozilo. Što je najgore, u dotičnim selima, Koprivice, Crkvice, Somina… nasuli su do svake kuće. Nasuli su privatne puteve državnim parama. A ovaj put je od opšteg značaja. To bi trebala Opština da interveniše”.

Tvrdi da su se mještani obraćali sadašnjoj lokalnoj upravi da put naspe, a kritične tačke asfaltira, ali da su samo dobili obećanje da će to uraditi. Ne i kada, a već su, kako ističe, prošle dvije godine od datog obećanja.

Vidak Krtolica , sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj kazao je “Vijestima” da imaju namjeru da put naspu.

“Već smo do Crnog Kuka dopremili 13 kamiona materijala. Treba nam još toliko pa da krenemo u nasipanje tog putnog pravca”, kazao je Krtolica.

Kako je istakao, trude se da što više putnih pravaca asfaltiraju i izvrše nasipanje nekategorisanih puteva. Za tri godine su asfaltirali oko 80 kilometara 300 putnih pravaca i nasuli više od 400 kilometara nekategorisanih puteva.