Bajden je potpisao rekordni budžet za odbranu Ukrajine od 800 miliona dolara

Bajden je potpisao rekordni budžet za odbranu Ukrajine od 800 miliona dolara

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je odbrambeni budžet SAD za sledeću godinu sa rekordnih 858 milijardi dolara, u koji su uključena i sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, saopšteno je u Bijeloj kući.

„U petak, 23. decembra 2022. godine, predsjednik je potpisao H.R. 7776, „Zakon o izdvajanjima za državnu odbranu za fiskalnu 2023. godinu“, kojim se odobravaju izdvajanja za fiskalnu 2023. prvenstveno za programe Ministarstva odbrane i vojne izgradnje, Ministarstvo energetike programe nacionalne bezbednosti i obaveštajne programe; utvrđuje povećanje osnovne plate za vojno osoblje i druga ovlašćenja u vezi sa oružanim snagama Sjedinjenih Država; odobrava izdvajanja za Stejt department, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti, Pomorsku administraciju, Obalsku stražu Sjedinjenih Država i Centralne obaveštajne agencije“, navodi se u saopštenju.

Iz budžeta za odbranu izdvojeno je 45 milijardi više nego što je predsednik Džo Bajden prvobitno predložio. Budžetom je predviđeno povećanje plata američkoj vojsci, finansiranje nabavke naoružanja, podrška Tajvanu, kome preti Kina, i 800 miliona vojne podrške Ukrajini za odbijanje ruske agresije.

Američki Senat odobrio je budžet za odbranu 16. decembra. Predstavnički dom, donji dom Kongresa, odobrio je budžet za odbranu 8. decembra.