Apelacioni sud: Povećan priliv predmeta, ukazano na obavezu objavljivanja odluka

Apelacioni sud: Povećan priliv predmeta, ukazano na obavezu objavljivanja odluka

Odluke koje ovaj sud donose nijesu od značaja samo za učesnike konkretnog postupka, već i za širu javnost, navode iz Apelacionog suda.

Predsjednica Apelacionog suda Crne Gore sa sudijama ovog suda održala je, kako navode, sjednicu sudija na kojoj je razmatran šestomjesečni mjesečni izvještaj o radu suda.

“Konstatovan je povećan priliv predmeta na nivou suda, dakle, u svim referatima ovog suda, u odnosu na isti period prošle godine, te, s tim u vezi, i definisani ciljevi rada suda za naredni period, koji se prevashodno odnose na povećanje efikasnosti rada sudija, blagovremenost u postupanju i povećanje kvaliteta sudskih odluka“, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Ukazano je, dodaju, i na obavezu objavljivanja anonimiziranih odluka ovog suda, obzirom je objavljivanje sudskih odluka jedan od vidova garancije prava na pravično suđenje i pristup informacijama.

“Naime, transparentnost rada jedan je od ciljeva Apelacionog suda Crne Gore, a odluke koje ovaj sud donose nijesu od značaja samo za učesnike konkretnog postupka, već i za širu javnost, jer objavljivanje obrazloženja i razloga kojima se sud rukovodio odlučujući o pravima i slobodama onih koji pred njega dolaze, omogućava kontrolu rada suda i sudija, doprinosi ujednačenoj primjeni zakona, ostvarivanju jednakosti svih subjekata pred zakonom i jačanju povjerenja javnosti u ovaj sud, što je sutkinjama i sudijama ovog suda glavni cilj“, navode u saopštenju.

Predsjednica Apelacionog suda zakazala je, dodaju, sastanke i sa predsjednicima Višeg suda u Podgorici, Višeg suda u Bijelom Polju, te Privrednog suda Crne Gore, kako bi na istima predsjednici razmatrali šestomjesečne izvještaje o radu ovih sudova.