Zelenski se protivi ideji ruskih sportista na Olimpijadi pod neutralnim transparentom

Zelenski se protivi ideji ruskih sportista na Olimpijadi pod neutralnim transparentom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski usprotivio se u sredu ideji da ruski sportisti učestvuju pod bilo kakvom neutralnom zastavom na Letnjim olimpijskim igrama 2024, rekavši da su „sve njihove zastave umrljane krvlju“.

Zelenski je to rekao nakon razgovora sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom, koji je prošle nedelje rekao da je još uvek nejasno učešće ruskih i beloruskih sportista i sportista na Igrama u Parizu 2024.

U saopštenju Zelenski je rekao da je Ukrajina razočarana, kako je rekao, namerom MOK-a da dozvoli Rusima i Belorusima da se takmiče pod neutralnom zastavom.

„Možemo reći samo jedno: bela ili bilo koja neutralna zastava je nemoguća za ruske sportiste, jer su sve njihove zastave umrljane krvlju“, rekao je on u video obraćanju objavljenom kasnije tokom dana.

Zelenski je, pozivajući na „potpunu izolaciju“ Rusa od sportskih događaja, rekao da su 184 ukrajinska sportista poginula u ratu sa Rusijom, ali nije naveo detalje.

Rusko i belorusko ministarstvo sporta nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Olimpijski i Paraolimpijski komitet Sjedinjenih Država u ponedeljak je podržao istraživanje mogućnosti učešća ruskih i beloruskih sportista na Igrama, ali je rekao da to moraju da urade striktno kao neutralni takmičari.

Bah je prošle nedelje rekao da, iako sankcije MOK-a protiv Rusije i Belorusije ostaju na snazi, „zaštitne mere“ ne dozvoljavanja njihovim sportistima da se takmiče na međunarodnim takmičenjima da bi zaštitili integritet događaja predstavljaju drugu stvar.

U svom video obraćanju, Zelenski je rekao da principi MOK-a „definitivno ne predviđaju povlađivanje terorističkim državama“. Ako bi ruskim sportistima bilo dozvoljeno da se takmiče, to bi bila greška, rekao je, jer bi se to protumačilo kao znak da „svet navodno odobrava njihov teror“.

MOK nije suspendovao niti sankcionisao nacionalne olimpijske komitete Rusije i Belorusije.