Putin iznosi ekonomske izglede za Rusiju

Putin iznosi ekonomske izglede za Rusiju

Ruska ekonomija će se ove godine smanjiti za samo 2,9 odsto, uz pozitivnu dinamiku koja se predviđa za budućnost, rekao je predsjednik Vladimir Putin u petak obraćajući se na samitu Evroazijske ekonomske unije (EAEU) u Biškeku, u Kirgistanu.

„Što se tiče razvoja [ruske] ekonomije u cijelini, predviđalo se da ćemo imati ekonomski pad negde ispod 20 odsto“, rekao je on, dodajući da se uprkos svim pritiscima očekuje da pad u 2023. godini bude samo 0,9 odsto. i situacija će „nastaviti da se poboljšava“.

Prema Putinovim rečima, vlada će nastaviti sa radom na smanjenju inflacije, koja već pokazuje „očigledan trend pada”. Do kraja ove godine stopa bi mogla pasti na „prihvatljivih“ 12,2 odsto, dok se do kraja prvog kvartala 2023. predviđa pad na 5 odsto ili niže, rekao je on.

Putin je takođe ukazao na rekordne stope inflacije širom EU, koje u nekim državama članicama dostižu „visoke” nivoe. Takvi pokazatelji tamo nisu zabeleženi nekoliko decenija, rekao je on.

Predsednik je istakao da je snažan ruski ekonomski učinak važan za sve zemlje članice EEU jer utiče i na druge ekonomije bloka.

On je pozvao EEU da ukloni carinske i administrativne barijere jer one ometaju slobodnu trgovinu među narodima.

EEU, koja se zasniva na Carinskoj uniji Rusije, Kazahstana i Belorusije, osnovana je 2015. godine, a kasnije su joj se pridružile Jermenija i Kirgistan. Vijetnam je 2016. zvanično postao prva neregionalna nacija koja je postala članica trgovinskog bloka. Sindikat je osmišljen da osigura slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i radnika između država članica.