Maradonin bivši dom otvara vrata za feštu navijača tokom utakmica Svjetskog prvenstva u Argentini

Maradonin bivši dom otvara vrata za feštu navijača tokom utakmica Svjetskog prvenstva u Argentini

Novi vlasnici kuće koju je Dijego Maradona svojevrijemeno kupio za svoje roditelje u Buenos Ajresu priređivali su događaje u tim prostorijama kako bi argentinski navijači mogli da proslave trijumfe reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Stotine kilograma argentinskog mesa, barovi pića i di-džej koji vrti muziku inspirisanu Maradonom, pratili su prva dva izdanja navijačkih fešta organizovanih tokom pobjeda nad Poljskom u grupnoj fazi i Australijom u finalu, a koje obećavaju da će se nastaviti i dalje. Petak protiv Holandije u četvrtfinalu.

Na džinovskim ekranima u sali i zadnjoj bašti sa bazenom navijači tima koji predvodi Lionel Mesi pratili su mečeve, slavili golove i pevali iste pesme koje prate „albiceleste“ u Kataru.

Skupovi u mirnom naselju Vila Devoto u Buenos Ajresu, koji se nenajavljeno održavaju da bi se izbegle gužve, održavaju se u kući koju je fudbalski velikan dao roditeljima i živeo 1980-ih.

Nakon što je Maradona umro 2020. godine, naslednici su kuću prodali putem aukcije, a novi vlasnici su krenuli da je pretvore u muzej fudbalske ikone, uprkos glasinama o rušenju koje su uznemirile Argentinu.

„Privilegija je biti na tako amblematičnom mestu, osećam se počašćeno“, rekao je Rojtersu jedan od vlasnika, koji je zamolio da ne otkriva svoj identitet. „Želimo da svi mogu da upoznaju ovaj hram.

Na utakmicama Svetskog prvenstva moguće je prošetati kroz različite prostorije, popeti se mermernim stepenicama i sedeti na balkonima sa pogledom na baštu.

Sa jednog od prozora koji gleda na ulicu Hozea Luisa Kantilja, sadašnji vlasnici kažu da je Maradona pozdravio navijače nakon što je Argentinu poveo do titule na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine.

„Nadam se da ćemo nastaviti da pobeđujemo i da ćemo imati ove zabave koje bi Dijego voleo. Nećemo stati do finala Svjetskog prvenstva (u Kataru)“, rekao je jedan od organizatora događaja.