Britanska agencija za kriminal uhapsila je „bogata Rusa“ zbog pranja novca

Britanska agencija za kriminal uhapsila je „bogata Rusa“ zbog pranja novca

Britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala saopštila je u subotu da je uhapsila „bogatog ruskog biznismena” pod sumnjom za pranje novca i druga krivična dijela u sklopu obračuna sa korumpiranim oligarsima.

Neidentifikovani 58-godišnjak bio je među trojicom muškaraca koje su uhapsili službenici ćelije za borbu protiv kleptokratije (CKC) u četvrtak u „rezidenciji od više miliona funti“ u Londonu, saopštila je NCA.

On je priveden zbog sumnje za pranje novca, zaveru za prevaru Ministarstva unutrašnjih poslova (ministarstva unutrašnjih poslova) i zaveru da se počini lažno svedočenje, saopštila je NCA.

35-godišnji muškarac uhapšen je u prostorijama nakon što je viđen kako odlazi sa torbom u kojoj je bilo hiljade funti u gotovini. Bivši dečko (39) biznismenovog partnera takođe je uhapšen na imanju, saopštila je policija. Sva trojica su puštena uz policijsku kauciju.

Generalni direktor NCA Grem Biggar rekao je da CKC, koji je osnovan ranije ove godine da se uhvati u koštac sa pokušajima izbegavanja sankcija i ometanja korumpiranih elita, ima značajan uticaj na kriminalne aktivnosti oligarha, pružaoce profesionalnih usluga koji su ih podržavali i one povezane sa ruska vlada.

„Nastavićemo da koristimo sva ovlašćenja i taktike koje su nam dostupne da poremeti ovu pretnju“, rekao je Biggar u saopštenju.

NCA je saopštila da je do sada obezbedila skoro 100 „poremećaja“ – opisanih kao radnje koje su očigledno uklonile ili smanjile kriminalnu pretnju – protiv elita povezanih sa predsednikom Vladimirom Putinom i njihovim pomagačima.

To je uključivalo brojne naloge za zamrzavanje sredstava na računima ljudi povezanih sa sankcionisanim Rusima.

Britanija je do sada sankcionisala više od 1.200 pojedinaca i preko 120 entiteta nakon ruske invazije na Ukrajinu.