Švedska je Turskoj izručila člana kurdske stranke osuđenog za terorizam

Švedska je Turskoj izručila člana kurdske stranke osuđenog za terorizam

Švedska je u petak izručila Turskoj člana Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, prenosi Daili Sabah.

Mahmut Tat je 2015. godine osuđen na šest godina i 10 meseci zatvora pod optužbom za članstvo u terorističkoj organizaciji PKK. U vezi sa kaznom, zatražio je azil u Švedskoj, ali je odbijen.

Tata je odveden u istražni zatvor u gradu Molndal. Nakon završenih procedura, avionom je poslat u Tursku.

Švedska i Finska su u maju zvanično podnele zahtjev za ulazak u NATO.

Ali Turska, članica NATO-a više od 70 godina, usprotivila se njihovim kandidaturama za članstvo, optužujući dve zemlje da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke grupe.

U junu, na samitu NATO-a, Turska i dve severne zemlje potpisale su memorandum čiji je cilj rešavanje legitimnih bezbednosnih zabrinutosti Ankare, otvarajući put njihovom mogućem članstvu u alijansi.

Prema memorandumu, Finska i Švedska pružaju punu podršku Turskoj u suprotstavljanju pretnjama njenoj nacionalnoj bezbednosti. U tom cilju, Helsinki i Stokholm neće pružiti podršku sirijskim ograncima terorističke grupe PKK, IPG i PID, kao ni Terorističkoj organizaciji Fetulaha Gulena (FETO), grupi koju Ankara optužuje da stoji iza puča 2016. pokušaj u Turskoj.

PKK je uključena na listu terorističkih organizacija Turske, Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Turski zvaničnici, uključujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, upozorili su da Turska neće odobriti članstvo Švedske i Finske dok se memorandum ne primeni.

Za pristupanje jedne zemlje NATO-u potrebna je jednoglasna saglasnost svih 30 postojećih država članica Alijanse.

Turska i Mađarska su jedine od 30 država članica NATO-a koje nisu ratifikovale prijave skandinavskih zemalja.

Mađarska obećava da će ratifikovati aplikacije ovih zemalja početkom sledeće godine. Trenutno nema prognoze za Tursku.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su Švedska i Finska postigle napredak u navođenju Ankare da odobri njihove kandidature za pridruživanje NATO-u, ali i dalje moraju da učine više.