Knežević: Iniciraću izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore

Knežević: Iniciraću izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore

Imajući u vidu da se pokušava izigrati Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore od strane dijela Glavnog grada i dijela izvršne vlasti, narednih dana ću inicirati izmjene ovog zakona, najavio je Milan Knežević, lider DNP-a.

Kako prenosi „Dan“, Knežević se pridružio skupu Botunjana koji su postavili tablu sa natpisom naselja kod stražarske kućice na jednom od ulaza u KAP.

– Imajući u vidu činjenicu da se ovdje pokušava izigrati Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore od strane djelova Glavnog grada i izvrše vlasti, narednih dana ću inicirati izmjene i dopune ovog zakona. One izmjene koje su u julu 2022. godine trebale da zadovolje ono što je teritorijalni integritet opštine Zeta, to jeste da obuhvate KO Dajbabe, a s obzirom da su tada na protestima na kružnom toku zbog sramnog zakona protestovali svi predstavnici aktuelne parlamentarne većine i premijer Milojko Spajić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, predsjednik države Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i ja, ne vidim razlog da aktuelna parlamentarna većina ne podrži nove izmjene i dopune zakona. Spremno smo da odbranimo pokušaj otimanja djelova KO Botun i djelova KO Cijevna koji pripadaju Zeti. Posebno nećemo dozvoliti Vukiću Konjeviću, ocu Raška Konjevića da kiljani nas Zećane. Spremni smo na radikalan otpor i vaninstitucionalanu borbu za očuvanje životnih interesa i građana Botuna, ali i Zete – rekao je Knežević.

Knežević je dodao da su željeli da dođe do kompromisa, ali očigledno da neko u Glavnom gradu ne želi to.

– Mi nećemo izazivati nikakve krize, ali poslije onoga što se desilo u Glavnom gradu, kada je značajan broj odbornika Pokreta Evropa sad napustio Oliveru Injac, gradonačelnicu, odnosno PES i priklonio se Jakovu Milatoviću, jasno je da je upitan legitimitet odluka vezano za dogovaranje oko razgraničenja sa Zetom. Nema potrebe da se niko u Glavnom gradu pravi da je situacija tamo stabilna, da je sve kako treba, jer situacija uopšte nije stabila u Glavnom gradu i mi ćemo s punim pravom isistirati da, ukoliko ne dođe do dogovora da se kroz zakon dođe do zadovoljenja interesa Zete. Pozivam Spajića i Injac da dođu u Botun, da organizujemo zbor građana, razgovaramo na sve otvorene teme, ali razgovora oko kolektora u Botunu ne može da bude, niti oko djelova KO Cijevna – naglasio je Knežević.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović rekao je da su mještani isprovocirani poslednjim dešavanjima na odboru za razgraničenje Podgorice i Zete, gdje su čelnici Grada tražili dio Cijevne i Botuna koji se istorijski nalaze u Zeti.

– Ne odsustajemo ni od KO Dajbabe, a ukoliko oni budu da traže KO Botun i KO Cijevnu mi ćemo tražiti i dio KO Podgorica 3 koji ide do Trgovinske škole, pa neka ta arbitraža koja će se raditi odluči kome će pripasti i taj dio – poručio je Asanović.

Odbornik Demokrata u SO Zeta Luka Krstović naveo je da su objavili nekoliko najznačajnijih dokumenta za zaštitu zetskih interesa kada je proces razgraničenja u pitanju.

– Vjerodostojnim i na činjenicama zasnovanim razgraničenjem neće biti moguće graditi kolektor na ovom području, jer ova zemlja treba da bude zetska jer je uvijek bila. Da bi se tu bilo što gradilo nakon fer razgraničenja jedino SO Zeta može da da saglasnost da se tu nešto radi. Zapamtite tu niko neće dići ruku da se tu nešto gradi, a kamoli kolektor – istakao je Krstović.