Zajedno gradimo Kolašin: Direktoru „Komunalnog“ Simoviću nezakonito povećana zarada

Zajedno gradimo Kolašin: Direktoru „Komunalnog“ Simoviću nezakonito povećana zarada

Pokret Zajedno gradimo Kolašin tvrdi da je Upravni odbor lokalnog javnog preduzeća „Komunalno“ nezakonito povećao zaradu izvršnom direktoru tog preduzeća Dušanu Simoviću.

Kazali su da je njihov odbornički klub podnio zahtjev Inspekciji rada – Glavnom inspektoru rada – Srđanu Simoviću, „poznatom po efikasnosti u radu kada je Kolašin u pitanju“, da shodno zakonu izvrši kontrolu zarade izvršnog direktora „Komunalnog“.

„Koeficijent izvršnom direktoru Komunalnog DOO iznosi nevjerovatnih 19,3 odnosno 1.404,00 eura, što je u rangu primanja sudija, ljekara i državnih sekretara u ministarstvima na državnom nivou. Koliki je disparitet u primanjima na lokalnom nivou najbolje govori činjenica da je koeficijent predsjedniku opštine, koji shodno zakonu pokriva najodgovorniju funkciju u lokalnoj upravi, 15,56, odnosno da predsjednik prima zaradu za 20% manju od direktora komunalnog preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Nasuprot njemu, kako su kazali, zarada izvršnog direktora „Vodovoda i kanalizacije“ Miloša Pekovića iznosi 1.050 eura, a direktora Centra za kulturu Branislava Jeknića 1.156 eura uvećanog za minuli radni staž.

„Čime se rukovodio Upravni odbor prilikom donošenja ovakve Odluke o zaradi izvršnog direktora ostaje nepoznanica, s obzirom da niti Granski kolektivni ugovor niti dosadašnji rad izvršnog direktora ne preporučuju za ovoliko uvećanje. Svjedoci smo da čistoća grada ne odgovara standardima zimskog turističkog centra i da smeće, prljave ulice, zapušteni kontejneri i psi lutalice su svakodnevan prizor na ulicama Kolašina“, navodi se u saopštenju pokreta Zajedno gradimo Kolašin