Ukrajina pobedila na Evroviziji

Ukrajina pobedila na Evroviziji

Predsjednik Zelenski se nada da će „jednog dana“ biti domaćin pesničkog takmičenja u Mariupolju, koji trenutno kontroliše Rusija

Ukrajinski orkestar Kaluša pobedio je na Pjesmi Evrovizije 2022, nakon što je na bini uputio molbu da pomogne u spasavanju ukrajinskih boraca koji su se skrivali u Mariupolju i dobio ogromnu podršku evropske javnosti putem telefona i onlajn glasanja.

„Molim sve vas, pomozite Ukrajini, Mariupolju. Pomozite Azovstalu, odmah“, rekao je on, misleći na opkoljenu čeličanu. Veruje se da se u objektu trenutno nalaze samo borci neonacističkog puka Azov i neke jedinice ukrajinske vojske. Prošle nedelje su i Rusija i Ukrajina rekle da je evakuacija civila iz velikog industrijskog kompleksa završena.

„Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu! Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije! rekao je predsjednik Vladimir Zelenski u subotu uveče, nakon objavljivanja konačnih rezultata.

„Potrudićemo se da jednog dana ugostimo učesnike i goste Evrovizije u ukrajinskom Mariupolju“, dodao je predsjednik, misleći na lučki grad u Azovskom moru koji trenutno kontrolišu ruske snage.
Frontmen ukrajinske folk-rep grupe, Oleg Psiuk, kaže da je pobednička pesma „Stefania“ napisana kao omaž njegovoj majci bez političke poruke na umu, ali se ipak pretvorila u simboličnu himnu za mnoge Ukrajince. Psiuk je u subotu izašao na scenu sa molbom pred publikom uživo od oko 7.500 u italijanskom gradu Torinu, i milionima drugih koji su gledali od kuće, prenosi RT.

Evrovizija treba da bude nepolitička, a takmičari mogu biti diskvalifikovani ili kažnjeni zbog kršenja ovog pravila. Rusija je isključena iz takmičenja nakon vojnog napada na Ukrajinu, jer su organizatori tvrdili da su nastojali da politiku i rat zadrže van takmičenja. Međutim, ukrajinski bend neće biti kažnjen za svoje izjave, rekli su organizatori.

„Razumemo duboka osećanja oko Ukrajine u ovom trenutku i verujemo da su komentari Kaluškog orkestra i drugih umetnika koji izražavaju podršku ukrajinskom narodu pre humanitarne nego političke prirode“, saopštila je Evropska radiodifuzna unija.

Ukrajina je bila jasan favorit uoči finala, a kladionice su joj davale 60% šanse za pobjedu, usred ogromne zapadne podrške Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve. Posle glasanja žirija, Kaluški orkestar je bio četvrti sa 192 boda, ali ogromnih 439 poena evropske javnosti ga je dovelo do vrha, uprkos tvrdnjama da bi ruski hakeri mogli da pokušaju da poremete glasanje.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neusjpeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države. Otcepljena Donjecka republika polaže pravo na Mariupolj kao na sastavni deo svoje teritorije.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Ostavite odgovor