Ogroman novi mural slavi ‘ratnika’ Maradonu u Buenos Ajresu

Ogroman novi mural slavi ‘ratnika’ Maradonu u Buenos Ajresu

Argentinski umetnik naslikao je džinovski mural pokojne fudbalske legende Dijega Maradone u Buenos Ajresu u znak sećanja na 62. rođendan pobjednika Svijetskog prvenstva krajem oktobra.

Muralist Martin Ron ispunio je zid od 1.600 kvadratnih metara (17.000 kvadratnih stopa) u srcu grada prikazom Maradone, na osnovu fotografije na kojoj poziva svoj tim na finale Svijetskog prvenstva protiv Njemačke 1990. koju je Argentina izgubila.

„Već znamo da je bio najbolji igrač na svijetu, ali ko je on bio kao ličnost? Bio je ratnik, išao je protiv nedaća, čak i sav povređen, suočio se sa svime što ga je spopalo“, rekao je Ron (41) Reuters.

Maradona je preminuo od srčanog udara u 60. godini krajem 2020. godine, što je izazvalo period žalosti širom zemlje za problematičnom zvijezdom koju su milioni poštovali i koja je dobila nadimak „D10S“, igra na njegovom broju na majici i španskoj reči za „Bog“. „.

Skoro završeni mural će ukupno trajati oko 25 dana za Rona i tim od sedam umetnika, a koristi se 800 litara (200 galona) boje. Ron je rekao da je to najveći mural Maradone ikada – visok oko 45 metara (148 stopa), sličan po visini njujorškom Kipu slobode.

Ron je muralu dodao tri zvijezdice kako bi predstavio dvije pobjede Argentine na Svijetskom prvenstvu 1978. i 1986. – i ono što se nada da će biti još jedna u Kataru ove godine.

Automobili koji su prolazili su trubili, a prolaznici su stajali da fotografišu.

„Na sportskom nivou, on je moj najveći idol“, rekao je Sebastijan Martinez, 46-godišnji nastavnik fizičkog vaspitanja koji je na nozi imao tetovažu Maradone. „To je lepa počast njemu.