Rishi Sunak nudi samo privremeno rješenje za britansku nevolju

Rishi Sunak nudi samo privremeno rješenje za britansku nevolju

Britanski vladajući konzervativci imali su neobičan trenutak zdravog razuma. Odabravši bivšeg kancelara finansija Rišija Sunaka da zameni Liz Trus kao svog novog lidera, Ujedinjeno Kraljevstvo je zamjenilo premijera sa nultim kredibilitetom za onog kome finansijska tržišta izgleda generalno dobro raspoložena. Međutim, to samo izvlači oštećenu zemlju iz njene trenutne krize.

Pro-Bregzit Sunak, 42, biće prvi britanski lider u boji, kao i jedan od njenih najmlađih i najbogatijih. Ali investitorima više smeta njegovo poznavanje osnovnih ekonomskih principa. Na kraju krajeva, tokom poslednje kampanje za vođstvo Torijevaca pre samo dva mjeseca, Sunak je pronicljivo predvideo da će Trusovo nefinansovano smanjenje poreza u uslovima visoke inflacije uspaničiti tržišta. Nakon porasta sa 3,5% na 4,5% nakon njenog septembarskog „mini budžeta“, prinosi na desetogodišnje državne obveznice Velike Britanije su pali na 4% do prošlog petka nakon što su tržišna previranja primorala Truss da podnese ostavku. Sada kada je Sunak ispratio pokušaj povratka svojeglavog bivšeg premijera Borisa Džonsona, prinosi su pali na 3,7%.

Sunakov kredibilitet ima opipljivu vrednost. Sa Trusom, Britanija bi morala da smanji potrošnju za 72 milijarde funti ili da podigne isti iznos poreza da bi dug pao kao proporcija BDP-a do 2027. godine, prema vladinim prognozama koje citira Sandej tajms. Oko 30 milijardi funti od njenih 45 milijardi funti nefinansiranih smanjenja poreza je već poništeno, ostavljajući užu rupu od 40 milijardi funti. Ali jeftiniji troškovi pozajmljivanja ubrzani zbog Sunakovog imenovanja trebalo bi da smanje jaz na samo 30 milijardi funti, rekao je britanski stručnjak za budžet za Breakingviev.

Otprilike polovina toga mogla bi doći od Sunaka koji je ponovo uveo povećanje nameta za zapošljavanje koje je sam uveo pre nego što ga je Trus ukinuo. Takođe bi mogao da pokuša da iskoristi svoj kredibilitet investitora da odloži dalja povećanja poreza, a da prinosi na britanski dug ponovo ne porastu. Ali Britanci će se u svakom slučaju suočiti sa neprivlačnim izgledima da vide ili više povećanja poreza, smanjenja investicija u kritičnu infrastrukturu ili smanjenja javnih usluga koje su već teško pritisnute.

Dugoročno, stvari bi mogle postati nezgodne. Zastupnici Torijevaca su verovatno izabrali Sunaka zbog terora zbog gubitka reputacije svoje stranke za ekonomsku kompetentnost, a time i njihovih mesta na opštim izborima do 2025. Ali zakonodavci tvrdog desnice ne vole njegovu reputaciju u podizanju poreza, a liberalniji Torijevci ne veruju u njegovu podršku za Bregzit, koji je omeo trgovinu u Velikoj Britaniji. U međuvremenu, Britanija se suočava sa dugoročnim problemom produktivnosti i krizom troškova života jer računi za energiju rastu. Kada se njegov medeni mesec na tržištu smiri, Sunak će se boriti da zadrži i parlament i građane Ujedinjenog Kraljevstva na svojoj strani.