Mirjani Joković nagrada “Mira Stupica”

Mirjani Joković nagrada “Mira Stupica”

Glumica Mirjana Joković osvojila je nagradu “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu na 52. Filmskom festivalu u Sopotu. Joković je dobila priznanje za film “Živi i zdravi” crnogorskog reditelja Ivana Marinovića .

“Maestralan filmski kroki Mirjane Joković u kojem ona briljira u svom punom sjaju. Ulogu majke je Mirjana Joković iznela neporecivim šarmom, a ono što potpuno fascinira je što je i jednu objektivno manju ulogu učinila toliko kompleksnom”, obrazložio je žiri kojim je predsjedavala Tanja Bošković .

Dobitnica priznanja, glumica Joković nije bila u prilici da prisustvuje i primi nagradu, ali je poslala pisanu poruku.

“Jako mi je žao što nisam u mogućnosti da primim lično nagradu večeras. Zahvaljujem vam se iz dubine srca. Ova nagrada mi je divan poklon i znak da me i posle dugog odsustva niste zaboravili. Zahvaljujem se žiriju i mojoj dragoj publici”, poručila je Joković.

Filmski festival u Sopotu završen je dodjelom nagrada, a Gran pri pripao je filmu “Za danas toliko” u režiji Marka Đorđevića , dok je nagrada za najbolju režiju dodijeljena Mladenu Đorđeviću za film “Radnička klasa ide u pakao”.

Nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dodijeljena je posthumno Žarku Lauševiću za film “Ruski konzul”, a primila ju je Anita Laušević iz ruku predsednice žirija Tanje Bošković koja je istakla da “ova nagrada pripada Žarku Lauševiću za sve one uloge koje je odigrao posljednjih godina, kao i za sve uloge za koje ga nismo nagradili kada je trebalo”…

Specijalno priznanje stručnog žirija dobila je rediteljka i scenaristkinja Una Gunjak za film “Ekskurzija”, a nagrada publike filmu “Samo kad se smejem” rediteljke Vanje Juranić.

Revija nagrađenih filmova 52. Filmskog festivala u Sopotu biće održana danas u Dvorani Kulturnog centra Beograd, a ulaz je besplatan. Film “Živi i zdravi” biće prikazan u 18.39 časova.