Evrovizija: Evo ko prolazi dalje u dosadašnjem takmičenju

Evrovizija: Evo ko prolazi dalje u dosadašnjem takmičenju

Posle žestoke konkurencije u prvoj rundi polufinala, deset zemalja je izabrano za prolaz u narednu fazu Pesme Evrovizije.
Veliko finale će se održati u subotu, nakon drugog od dva polufinala, koje će se održati u četvrtak u Torinu, u Italiji.
Posle takmičenja u utorak, i dalje su u konkurenciji muzičari koji predstavljaju sledeće zemlje: Švajcarsku, Jermeniju, Island, Litvaniju, Portugal, Norvešku, Grčku, Ukrajinu, Moldaviju i Holandiju.

Kaluški orkestar, koji predstavlja Ukrajinu, ima veliku prednost za pobedu, kaže Džoni Vir, koji je bio domaćin američkog izveštavanja o muzičkom takmičenju na servisu za striming Peacock.
Još u februaru, organizatori Evrovizije su popustili pod pritiskom javnosti i odlučili da Rusiji neće biti dozvoljeno da se takmiči na takmičenju. Evropska radiodifuzna unija, koja organizuje takmičenje, prvobitno je odlučila da će dozvoliti izvođaču da predstavlja zemlju, uprkos invaziji zemlje na Ukrajinu. Promenio je kurs manje od 24 sata kasnije.
„Odluka odražava zabrinutost da bi, u svetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu“, delimično se navodi u saopštenju objavljenom u to vrijeme.
Ukrajina i drugi su podneli peticiju Evropskoj radiodifuznoj uniji da zabrani Rusiji učešće.

Kaluški orkestar je završio na drugom mjestu u nacionalnom finalu Ukrajine, ali je pobjedio na javnom glasanju. Oni su na kraju izabrani da zamene Alinu Paš, koja je odustala od takmičenja zbog kontroverze oko njenog putovanja na Krim koji kontroliše Rusija.

Sedamnaest zemalja nastupilo je u prvoj rundi polufinala, a 18 će izaći na scenu sledeće.
U finalu će nastupiti 20 zemalja koje se kvalifikuju zajedno sa takozvanom Velikom petorkom (Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija), zemljama koje automatski ulaze u finale. I zemlja domaćin je dobila mesto u finalu, ali je ovogodišnji domaćin Italija već bila uključena.
Naša predstavnica Vladana predstaviće pesmu u drugoj polufinalnoj večeri 12. maja.

Ostavite odgovor