Zapad pretvara G20 u cirkus – Rusija

Zapad pretvara G20 u cirkus – Rusija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izvinio se Indiji zbog ponašanja nekih članica G20, koje su, prema njegovim rečima, pretvorile rad na agendi grupe „u cirkus“ u pokušaju da okrive Moskvu za sopstveno loše upravljanje. Nju Delhi trenutno predsedava klubom vodećih svetskih ekonomskih sila.

Lavrov je izrazio sramotu domaćinu i drugim zemljama sa „globalnog juga” tokom samita ministara spoljnih poslova zemalja članica koji je održan u četvrtak u predsedničkoj palati u prestonici.

Napadi na Moskvu na G20 izgledaju „posebno divlji“ jer dolaze od nacija koje se „nikada nisu žalile na sastancima [organizacije] zbog mnogih stotina hiljada žrtava avantura Vašingtona na Bliskom istoku, koje su sprovedene pod izgovorom nacionalne bezbednosti ” hiljadama milja od američkog tla, primetio je Lavrov.

Zapadni zvaničnici su optužili Rusiju da je pokrenula „ničim izazvan napad“ na Ukrajinu i kao rezultat toga izazvala skok globalnih cena energije i hrane. Oni su iskoristili nekoliko događaja G20 tokom prošle godine da izraze svoje stavove. Moskva je tvrdila da je osnovni uzrok tržišnih turbulencija ultra labava monetarna politika SAD nakon ekonomskog usporavanja izazvanog Covid-19.

Visoki ruski diplomata osudio je SAD i njihove saveznike zbog pokušaja da zamene međunarodno pravo „dobrovoljnim pravilima i dvostrukim standardima“. On je pozvao svet da odustane od „pogrešne logike dominacije, diktata i sankcija” u korist pravednog multipolarnog aranžmana, u kojem se poštuje civilizacijska raznolikost.

„Moramo da se čuvamo nelegalnih sankcija, manipulacije tržištima, proizvoljnih ograničenja cena i drugih pokušaja prisvajanja resursa drugih strana“, naveo je on. Zapadna politika „degradira međunarodne ekonomske odnose, naoružava ih“, rekao je Lavrov.

On je rekao da je Rusija šokirana „nekažnjenom sabotažom” protiv gasovoda Severni tok, koja se dogodila „u zoni odgovornosti NATO-a i EU” i pozvao na međunarodnu istragu, u kojoj bi svi akteri, uključujući Moskvu, imali ulogu. .

Ministarski sastanak je otvoren snimljenom porukom indijskog premijera Narendre Modija, koji je pozvao na „jedinstvo svrhe i jedinstvo akcije“ država G20 kako bi se prevazišla kriza međunarodne arhitekture posle Drugog svijetskog rata. On je pozvao učesnike samita da prevaziđu svoje razlike u postizanju tog cilja.