Vrijednosti 1,2 miliona evra kupljeni testova u 2021. koji nisu iskoriščeni

Vrijednosti 1,2 miliona evra kupljeni testova u 2021. koji nisu iskoriščeni

RTCG: Zdravstveni sistem za jedan mandat Vlade potroši dvije milijarde eura, rekla je Milena Popović Samardžić, predstavnica Sindikata doktora medinice Crne Gore. Ona je istakla da je kroz ugovorene nabavke od oko 80 hiljada LAMP testova i 50 hiljada seroloških testova za korona virus u 2021. godini, koji nisu iskorišćeni, Crna Gora bacila šest kompletno opremljenih PCR laboratorija. To je, kako je rekla, jednako vrijednosti preko 1,2 miliona eura.

Popović Samardžić je na konefernciji „Balkan Tender Watch“ na Fruškoj Gori, čiji je jedan od organizatora MANS, ukazala na slučajeve vrlo čudnih i krajnje sumnjivih ugovora za nabavku medicinskih testova, ističući da su tek uz pomoć MANS-, koristeći instrumente iz zakona o slobodnom pristupu informacijama, došli do nekih konkretnih podataka. 

„Ministarstvo zdravlja je prošle godine zavelo i potpisalo dva ugovora sa ćerkom firmom Sinofarm o kupovini 80.064 LAMP testova za otkrivanje novog korona virusa, čija je vrijednost 724.579 eura, koji nisu namijenjeni za masovno testiranje zbog dugog vremena potrebnog za očitavanje rezultata“, rekla je Popović Samardžić. 

Ona je navela da je isto tako kupljeno 50 hiljada seroloških testova za novi korona virus u vrijednosti 535 hilljada eura.

Ukupna vrijednost ove kupovine iznosi 1.259 579 eura. Kad smo potražili javnu nabavku za LAMP testove, nismo je pronašli u sistemu javnih nabavki. Kad su ovi testovi stigli u Crnu Goru, rok trajanja bio je samo četiri mjeseca, i istekao sredinom decembra 2021. godine. Do tog roka, svih 80.000 testova je propalo i nalazili su se uskladišteni u Montefarmu. Ti testovi nisu upotrijebljeni i ovaj novac je bačen“, podvukla je Popović Samardžić.

Govoreći o serološkim testovima, ona je navela da see radi o testovima koji se rade manuelno zbog čega su ostali neupotrebljeni.

„Ovakvim ugovorenim nabavkama, Crna Gora je bacila je novac kojim se moglo kupiti šest PCR laboratorija“, rekla je Popović Samardžić.