Volonteri Gimnazije „Miloje Dobrašinović‘‘ sarijim sugrađanima uručili pakete pomoći

Volonteri Gimnazije „Miloje Dobrašinović‘‘ sarijim sugrađanima uručili pakete pomoći

Povodom obilježavanja Dana dobrih djela, članovi volonterskog kluba Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta, odnosno sa gerontodomaćicama posjetili su starije sugrađane i tom prilikom im podijelili humanitarnu pomoć u vidu paketa hrane i higijene. Članovi volonterskog kluba bjelopoljske gimnazije imali su priliku da popričaju sa starijim sugrađanima, čuju njihove životne priče, pomognu im u nabavci namirnica, ljekova, unošenju drva za ogrev i sl.

U sklopu ove akcije volonteri su posjetili i Dnevni centar „Tisa“ i djeci uručili školski pribor, družili se sa njima, učestvovali u jednoj kreativnoj radionici, ali i upoznali organizaciju i način djelovanja ove institucije.

Potrebno raditi na razvoju empatije Socijalna radnica u bjelopoljskom Crvenom krstu Ivana Bulatović zahvalila se svima koji su uzeli učešće u ovoj akciji i izrazila zadovoljstvo realizacijom ovih aktivnosti, te pažnjom i empatijom koju su volonteri pokazali prema starijim sugrađanima.

– Sve pohvale vrijednostima volonterizma i njegove važnosti u procesu obrazovanja mladih. Važno je da ukažemo na činjenicu koliko su svijetu potrebni volonteri i koliko je potrebno da radimo na razvoju empatije i da budemo tu jedni za druge – dodala je Bulatović.

Iz opštinskog Crvenog krsta pohvalili su ideje mladih volontera nadajući se da će i u narednom periodu zajedno djelovati, širiti misiju humanosti i solidarnosti,te da će aktivnosti ovoga tipa postati tradicija. – Vodeći se humanom idejom da pruže pomoć i podršku onima kojima je to zaista i potrebno, naši volonteri su se rado uključili u ovu humanu akciju. Učestvovanjem u ovakvim i sličnim aktivnostima djeca uče socijalne vještine, otvaraju sebi nove vidike i mogućnosti ali i pokazuju razumijevanje i saosjećanje za društvene probleme gradeći na taj način humanije društvo- kazala je profesorica Safeta Alibašić.

Koordinatorka akcije Ajsela Madžgalj, istakla je da su se volonteri nakon završene akcije osjećali ponosno i radosno.

– Škola predstavlja mjesto na kome djeca usvajaju ključne vrijednosti, vrline i gdje razvijaju vještine. Kada govorimo o toleranciji, razumijevanju, empatiji i ostalim humanim vrijednostima važno je da škola bude mjesto koje im pruža prilike da razvijaju vještine i stiču navike, a kroz volonterizam te vrijednosti i žive- zaključila je Madžgalj.