Vlada Crne Gore smijenila šefa specijalne službe

Vlada Crne Gore smijenila šefa specijalne službe

Na predlog premijera Dritana Abazovića, Vlada je u petak smenila vršioca dužnosti šefa Državne agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Savu Kenteru, koji je kasnije nagovestio da je to povezano sa njegovim radom protiv ruskih agenata.

Kentera je otpušten nekoliko sati nakon što je Abazovič javno kritikovao napore Agencije za nacionalnu bezbjednost da razotkrije ruski uticaj tokom bezbjednosnog foruma u ​​Budvi.

Zvaničnik je otpušten bez upozorenja na udaljenom sastanku vlade. Kentera je, osim toga, nešto više od pet mjeseci radio kao vršilac dužnosti šefa specijalne službe – postavljen je u maju nakon formiranja Abazovičeve vlade.

Formalni razlog za njegovu ostavku bila je krađa kamiona cigareta, zaplenjenih od strane carine kao krijumčarene, koju je nedavno otkrila NSA. Direktor carine Rade Milošević, koji je podneo ostavku posle skandala, optužio je visoke zvaničnike tajne službe za omogućavanje šverca.

Sam Kentera je posle ostavke rekao da nije ključno pitanje ko ga je otpustio, već ko „nije imao koristi” od delovanja Agencije za nacionalnu bezbednost poslednjih meseci.

„Imamo najveću operaciju razotkrivanja ruske špijunske mreže, 35 ljudi je proterano iz Crne Gore, otkriveni su agenti GRU u Crnoj Gori – i, na kraju, neko kaže da ne radimo dovoljno dobro i ne navodi nikakav razlog, ali te smenjuje na mestu… Sve je jasno“, rekao je bivši funkcioner.

Istovremeno, Kentera je uveravao da „Rusija, Srbija ili bilo ko drugi ko ne želi da ova država bude deo Zapada“ neće moći dugoročno „da lansira svoje pipke u Crnu Goru“.

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak nazvao je smjenu šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore „ozbiljnim korakom“ i izrazio nadu da crnogorska vlada „ima kredibilne odgovore“ na pitanja koja su se pojavila u zapadnim zemljama.

A bivši dugogodišnji premijer, lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović direktno je izjavio da je Abazovič naredio oslobađanje Kentere zbog straha da će NSA „potvrditi premijerove veze sa ruskim specijalnim službama i švercom cigareta .“

Podsetimo, poslednjih nedelja u Crnoj Gori traje politička kriza izazvana odlukom vlade Dritana Abazoviča da potpiše sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kojim joj se garantuje pravo svojine na crkvenim objektima i de fakto dajući joj pravo na eksteritorijalnost.

Kao rezultat toga, opozicija je glasala za ostavku vlade, ali se Abazović dogovorio sa prosrpskim strankama da formiraju novu koaliciju. To, prema mišljenju posmatrača, ugrožava kretanje Crne Gore ka članstvu u EU, kao i njeno članstvo u NATO.

izvor Rojters