Viktor Orban je četvrti uzastopni mandat mađarskog premijera

Viktor Orban je četvrti uzastopni mandat mađarskog premijera

Viktor Orban je osvojio četvrti uzastopni mandat kao premijer Mađarske, okončavši kampanju kojom je dominirao njegov kontroverzni stav o invaziji Rusije na Ukrajinu govorom koji je izgleda ismevao Vladimira Zelenskog, ukrajinskog lidera.

Ekstatični uzvici „Viktore, Viktore“ pozdravili su Orbana dok se obraćao pristalicama svoje stranke Fides ispred njenog izbornog štaba na obali Dunava u Budimpešti, dok su rezultati pokazali da je razmjera njegove pobjede očigledna.

Sa skoro 86 odsto prebrojanih glasova u nedjelju uveče, Fides je bio na putu da poveća svoju parlamentarnu većinu osvajanjem 135 mesta u 199-članom parlamentu, slomeći šestostranački opozicioni blok koji se ujedinio da formira zajednički front sa ciljem da svrgne Orbana. .

Umesto toga, vladajuća partija je zadržala dvotrećinsku većinu, što joj je omogućilo da preoblikuje mađarsku politiku i socijalnu politiku tokom 12 godina na vlasti.

Narodna glasačka razlika bila je 53,7% za Fides do 34,4% za opozicionu grupu Ujedinjenih za Mađarsku, predvođenu Peterom Marki-Zajem, koji je priznao poraz u nedjelju uveče.

„Ceo svijet može da vidi da je naš brend hrišćansko-demokratske, konzervativne, patriotske politike pobjedio“, rekao je nasmijani, razmetljivi Orban – sa članovima njegovog kabineta iza sebe – okupljenima, stojeći na niskim temperaturama. „Šaljemo Evropi poruku da ovo nije prošlost – ovo je budućnost.

Orban se takođe osvrnuo na kritike koje mu je uputio Zelenski, koji je više puta osporio mađarskog lidera zbog uočenog nedostatka podrške i nespremnosti da lično osudi svog bliskog saveznika Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu.

„Ova pobjeda je za pamćenje, možda čak i do kraja života, jer smo imali najveći [raspon protivnika] da savladamo. Levica kod kuće, međunarodna levica, birokrate u Briselu, novac Soroševe imperije, međunarodni mediji, pa čak i ukrajinski predsjednik na kraju“, rekao je uz smeh iz publike.

izvor The Guardian

Ostavite odgovor