Uobičajene fraze kojima roditelji djeci nesvjesno stvaraju komplekse

Uobičajene fraze kojima roditelji djeci nesvjesno stvaraju komplekse

Kako donosi HuffPost, nekoliko stručnjaka je odlučilo da podijeli određene štetne fraze i rečenice koje bi svaki roditelj trebalo da izbaci iz svoga vokabulara, jer njima svome djetetu nanosi više štete nego koristi.

„Nije to ništa strašno“

Djeca često plaču ili imaju napade bijesa zbog stvari koje se roditeljima uglavnom čine nevažnim, ali umanjivanje njihovih osjećaja vrlo je štetno. Mnogi roditelji tada često govore djetetu kako to zbog čega se loše osjećaju nije toliko strašno, ali takvi komentari samo pokazuju djetetu da njegova osjećanja nisu bitna roditelju. Kako objašnjavaju psiholozi, ova fraza djeci šalje poruku da njihove emocije nisu važne te da je glupo biti uplašen, tužan ili razočaran.

„Tužan sam kada to radiš“

Roditelji nikako ne treba da krive svoju djecu zbog ličnih osjećanja, a ovakva fraza zapravo se smatra nekom vrstom emocionalne ucjene. Psiholozi objašnjavaju kako izgovaranjem ove rečenice roditelji stvaraju presjedan potencijalno dajući do znanja svome djetetu da ima moć uticati na njihovo raspoloženje i to u lošem kontekstu.

„Trebao bi da znaš bolje“

Psiholozi misle kako je ova fraza jako štetna za dijete, jer ga stavlja u određenu defanzivu, odnosno još je manja vjerovatnoća da će da posluša roditelja. Takođe, ovakav način izražavanja određena je vrsta posramljivanja deteta i negativno utiče na njegovo samopouzdanje, jer stiče utisak da sve što radi, radi na pogrešan način.