Umrla je kraljica Elizabeta II, saopštila je Bakingemska palata

Umrla je kraljica Elizabeta II, saopštila je Bakingemska palata

Kraljica Elizabeta II, britanski monarh sa najdužim stažom, umrla je u Balmoralu u 96. godini, nakon što je vladala 70 godina.

Njena porodica se okupila na njenom škotskom imanju nakon što je ranije u četvrtak porasla zabrinutost za njeno zdravlje. Kraljica je došla na tron 1952. godine i bila svedok ogromnih društvenih promjena.

Njenom smrću, njen najstariji sin Čarls, bivši princ od Velsa, predvodiće zemlju u žalosti kao novi kralj i šef države za 14 kraljevstava Komonvelta.

U saopštenju Bakingemska palata navodi: „Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne.

„Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London.

Sva kraljičina djeca otputovala su u Balmoral, blizu Aberdina, nakon što su lekari stavili kraljicu pod lekarski nadzor.
Tamo je i njen unuk, princ Vilijam, sa svojim bratom, princom Harijem, na putu.

Mandat kraljice Elizabete Druge na mijestu šefa države obuhvatao je posleratnu štednju, tranziciju iz imperije u Komonvelt, kraj Hladnog rata i ulazak Velike Britanije u – i povlačenje iz – Evropske unije.

Njena vladavina obuhvatala je 15 premijera, počevši od Vinstona Čerčila, rođenog 1874. godine, uključujući Liz Trus, rođenu 101 godinu kasnije 1975. godine, a koju je kraljica imenovala ranije ove nedelje.

Održavala je nedeljne audijencije kod svog premijera tokom svoje vladavine. U Bakingemskoj palati u Londonu, ljudi koji su čekali novosti o kraljičinom stanju počeli su da plaču kada su čuli za njenu smrt.

Kraljica je rođena kao Elizabeta Aleksandra Meri Vindzor, u Mejferu, u Londonu, 21. aprila 1926. godine.

Malo ko je mogao da predvidi da će ona postati monarh, ali je u decembru 1936. njen ujak Edvard VIII abdicirao sa trona da bi se oženio dvaput razvedenom Amerikankom Volis Simpson.

Elizabetin otac postao je kralj Džordž VI, a sa 10 godina, Lilibet, kako je bila poznata u porodici, postala je prestolonaslednica.

U roku od tri godine, Britanija je bila u ratu sa nacističkom Nemačkom. Elizabet i njena mlađa sestra, princeza Margaret, provele su veći deo ratnog vremena u zamku Vindzor nakon što su njihovi roditelji odbili predloge da budu evakuisani u Kanadu.

Nakon što je napunila 18 godina, Elizabet je provela pet meseci u pomoćnoj teritorijalnoj službi i naučila osnovne motoričke i vozačke veštine. „Počela sam da razumem esprit de corps koji cveta u suočavanju sa nedaćama“, prisećala se kasnije.

Tokom rata, razmenjivala je pisma sa svojim trećim rođakom, Filipom, princom Grčke, koji je služio u Kraljevskoj mornarici. Njihova romansa je procvetala i par se venčao u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947, a princ je preuzeo titulu vojvode od Edinburga.

Kasnije bi ga opisala kao „moju snagu i ostanak“ kroz 74 godine braka, pre njegove smrti 2021. godine, u 99. godini.