U Španiji je usvojen zakon koji seks bez izričitog pristanka kvalifikuje kao silovanje

U Španiji je usvojen zakon koji seks bez izričitog pristanka kvalifikuje kao silovanje

Španski Kongres usvojio je zakon poznat kao „samo ‘da’ znači ‘da'“, kojim bi se seks bez eksplicitnog pristanka smatrao silovanjem, prenosi Gardijan.

Zakon je usvojen sa 205 glasova „za“, 141 „protiv“ i 3 uzdržana. Protiv su glasali poslanici konzervativne Narodne stranke i krajnje desnice Voks.

„Ovo je dan pobjede nakon godina borbe“, rekla je Irene Montero, ministarka za ravnopravnost. „Od sada, nijedna žena neće morati da dokazuje da je korišćeno nasilje ili zastrašivanje da bi se to prepoznalo“, dodala je ona.

Novi zakon uklanja razliku između seksualnog nasilja i seksualne agresije (silovanja), jasno stavljajući do znanja da je pristanak odlučujući faktor. Pasivnost i ćutanje se više ne mogu tumačiti kao pristanak.

Zakon kaže: „Saglasnost se može smatrati pristankom samo kada je slobodno izražena kroz radnje koje, u datim okolnostima, jasno izražavaju želje osobe.“

Španski Senat odobrio je projekat ranije ove godine, ali je on odložen zbog amandmana na formulaciju zakona od strane konzervativne katalonske nacionalističke partije Junts per Catalunia, koju podržava Narodna partija.

Novi zakon je razvijen nakon grupnog silovanja 18-godišnje devojke od strane pet muškaraca u španskom gradu Pamplona. Ogorčenje javnosti izazvalo je to što je policija u izveštaju o incidentu pisala o „pasivnom ili neutralnom“ izrazu lica žrtve.

Sud je 2018. godine proglasio muškarce krivim za seksualno nasilje i osudio na po 9 godina zatvora, ali ih je oslobodio optužbi za silovanje jer žrtva nije bila prisiljavana na seksualni odnos.

Kasnije je Vrhovni sud Španije preispitao kaznu, proglasio muškarce krivim za silovanje i povećao zatvorske kazne na 15 godina.