Tesla želi da bezbjednosna grupa ukloni video snimke svojih automobila koji pretrčavaju lutke za djecu

Tesla želi da bezbjednosna grupa ukloni video snimke svojih automobila koji pretrčavaju lutke za djecu

Tesla Inc (TSLA.O) je zatražila od grupe za zagovaranje bezbjednosti da ukloni video-snimke na kojima vozila vozila gaze preko dječjih lutka kada je bio uključen sistem za pomoć vozaču, nazivajući ih „klevetničkim” i „obmanjujućim”.

Grupa, The Davn Project, pokrenula je nacionalnu TV kampanju upozoravajući na navodne potencijalne opasnosti od softvera koji Tesla naziva „Full Self-Driving“ (FSD), dodajući javnosti i regulatornu kontrolu tehnologije.

Jedan od video snimaka koje je grupa postavila prikazuje Teslino vozilo sa FSD softverom koji se kreće preko lutki veličine djeteta i kaže „Recite Kongresu da ga ugasi“.

U pismu o prekidu i odustajanju od 11. avgusta, Tesla je rekao da projekat Davn i njegov osnivač „omalovažavaju Tesline komercijalne interese i šire klevetničke informacije u javnosti“. Pismo je u četvrtak objavio projekat Davn.

Tesla je zapretio da će preduzeti pravne mjere, rekavši da su testovi u video snimcima „verovatno lažni“ i „pogrešno predstavljaju mogućnosti Tesline tehnologije“.

Američki bezbjednosni regulator pojačao je istrage o Teslinom sistemu autopilota nakon niza nesreća.

Kompanija je saopštila da njena „FSD Beta“, testna verzija njene nove automatizovane tehnologije vožnje koju koristi ograničen broj potrošača, „prepoznaje pešake, uključujući djecu, i kada se pravilno koristi, sistem reaguje da spreči ili ublaži sudar“.

Projekat Davn je osnovao Dan O’Dovd, kritičar Teslinog FSD sistema i softverski preduzetnik u Kaliforniji koji se kandidovao za Senat SAD.

Projekat Davn je rekao da su njegovi testovi „potpuno legitimni i ne obmanjuju“ i nazvao Teslino pismo „marketinškom propagandom“.